Valášek a kormány leváltására fog szavazni, előrehozott választást akar

Valášek a kormány leváltására fog szavazni, előrehozott választást akar

Tomáš Valášek frakció nélküli parlamenti képviselő a kormány leváltására fog szavazni a rendkívüli ülésen – erősítette meg. Szerinte ha folytatná ez a kormány, veszélybe kerülne a demokrácia az országban. Ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, Valášek szerint előrehozott választást kell kiírni, a hivatalnokkormány kinevezését elutasítja, csakúgy, mint azt, hogy parlamenti választás nélkül kezdődjenek tárgyalások új parlamenti többség kialakításáról. A megbízatási ciklus lerövidítésére vonatkozó alkotmánytörvény-tervezetet szintén megszavazza.

„A kormány bukására fogok szavazni. Már hónapokkal ezelőtt kijelentettem, amikor a maradék koalíció az ĽSNS volt képviselőivel kezdett együttműködni, hogy a demokráciát veszélyezteti ennek a kormánynak a további működése. Ahogy telik az idő, egyre nő a veszélye, hogy Robert Fico a fasisztákkal tér vissza a hatalomba” – szögezte le a TASR-nek Valášek. Ezzel kapcsolatban Zuzana Čaputovának a demokrácia válságáról mondott bíráló szavaira is hivatkozott.

Hírdetés

Ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, Valášek előrehozott választás kiírását fogja támogatni, mert hivatalnokkormány kinevezése vagy új parlamenti többség keresése hosszú hónapokig bizonytalanságot jelentene, a végeredmény pedig úgyis az előrehozott választás lenne.

Valášek emlékeztetett, hogy a kormány kényelmes alkotmányos parlamenti többséggel kezdte. „A fokozatos összeomlásért, egy kormánypárt távozásáért és a parlamenti többség elvesztéséért Igor Matovičot, Boris Kollárt és a párttársaikat terheli a felelősség, mert káoszt vittek a politikába, vulgarizmust, elvtelenséget, szakmaiatlanságot, és ezzel fokozatosan elriasztották a partnereiket és a támogatóikat. És ami még rosszabb, hozzájárultak ahhoz, hogy a felmérésekben előretörjön Rober Fico és Peter Pellegrini” – tette hozzá.      

A kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést az SaS kezdeményezte Peter Pellegrini képviselőinek segítségével, a rendkívüli ülés csütörtökön kezdődik.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »