Valaki óriás pénzt akaszt a menekültáborok őrzésén

Majdnem kétszeres áron szerződött a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) egy céggel a menekülttáborok őrzésére, miután felbontotta a szerződést a táborokat addig őrző társasággal – tudta meg az RTL Híradó.

A korábbi őrző-védő cég jogi képviselője az RTL Klub híradójának arról beszélt, hogy 2015-ben kétéves szerződést írtak alá a BÁH-val, majd másfél hónap után a hivatal váratlanul felbontotta a kontraktust. A BÁH ezt követően új pályázatot írt ki, ám abból a Bloc Quest Kft.-t már kihagyták.

„Nagyon ügyesnek kell lenni”

Az új nyertes viszont már kétezer forintos óradíjért vállalta az őrző-védő feladatokat, tehát majdnem dupla áron, mint amennyiért a korábbi cég dolgozott. Dr. Éles Viktória a cég jogi képviselője rávilágított arra, hogy „nagyon ügyesen kell ahhoz dolgozni, hogy valaki egy 1929 forintos díjat elfogadtasson egy megrendelővel”. Éles szerint 100 millió forintos káruk keletkezett az ügyből.

Az RTL Híradója kereste a BÁH-ot is, hogy miért volt szükség egy teljesen új pályázatra. Írásbeli válaszukban azt közölték: új táborok nyíltak, és volt olyan is, amelyik bezárt, emiatt az őrzés-védelmi feladatok átalakítása is szükségessé vált. A céggel viszont azért bontottak szerződést, mert azzal meghatározott őrző-védelmi létszámra szerződtek, az új szerződés pedig lehetővé teszi, hogy a pillanatnyi igényekhez igazítsák a létszámot.

Lehetne olcsóbban is szerződést kötni

A BAH egy kormányrendeletre hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy az új cég dupla áron látja el a munkát, eszerint 2015-ben ebben a szektorban ennyi a minimális rezsidíj. Az RTL híradója által megkérdezett szakértő szerint azonban ez az ár csak egy ajánlás, ennél olcsóbban is lehet szerződést kötni.

Balhé volt belőle

Ismeretes, hogy a Fidesz „az elmúlt nyolc évben” hatalmas patáliát csapott, mikor a szocialisták kiszervezték a laktanyák őrzését. Egyenesen elfogadhatatlannak nevezték, hogy nem katonákat vetnek be ilyen feladatokra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »