Vakcinabotrány Spanyolországban: politikusok oltatták be magukat soron kívül

Kormánypárti és ellenzéki politikusok oltatták be magukat soron kívül Spanyolországban. Szerda estig összesen 12 városvezetőről, illetve egészségügyi tanácsnokról derült ki, hogy visszaélt pozíciójával, közülük azonban egyelőre csak egy jelentette be lemondását. A spanyol oltópontokon december végén kezdték el a koronavírus elleni Pfizer-vakcinák beadását a rizikócsoportba tartozóknak. Ők ezen a héten kapják meg a második dózist.

Soron kívül oltatta be magát, majd lemondott szerdán Murcia (Spanyolország) egészségügyi tanácsnoka. Manuel Villegas reggel még azt mondta: bocsánatot kér azért, amit tett, de nem hajlandó távozni posztjáról. Késő délután azonban az ellenzéki vezetés alatt álló dél-spanyol régió elnöke, Fernando López-Miras bejelentette: Villegas távozik, miután túl nagy feszültséget okozott azzal, hogy soron kívül beoltatta nem csak saját magát, hanem olyan kollégáit is, akik egyébként nem tartoztak bele az első rizikócsoportba. A férfi azzal próbálta védeni magát, hogy orvosként megvolt a joga ahhoz, hogy kérje az oltást. Spanyolországban elsőként az idősotthonok lakói és dolgozói, valamint az egészségügyi személyzet kérheti a Covid-19 elleni vakcinát. Utóbbi csoportba azonban csak azok tartoznak, akik jelenleg is praktizálnak, illetve ápolóként vesznek részt a betegellátásban.

Bár kétségkívül ő kavarta a legnagyobb port, nem Murcia egészségügyi tanácsnoka volt az egyetlen, aki visszaélt pozíciójával. Több kormánypárti és ellenzéki polgármesterről derült ki a napokban, hogy engedély nélkül kapták meg a koronavírus elleni oltást, ugyanakkor még egyikük sem távozott posztjáról. Valencia autonóm közösségben először a kormánypárti El Verger (Alicante) és Els Poblets (Alicante) vezetője – akik egyébként házastársak- vallotta be, hogy beolttatták magukat. Bár nem mondatták le őket, a kormány fegyelmi eljárást indított ellenük. A szintén valenciai La Nucia ellenzéki polgármestere Bernabé Cano (PP- Néppárt) is megkapta az oltást miután arra hivatkozott, hogy ő a község focicsapatának orvosa. Vele együtt La Nucia egészségügyi tanácsnoka, Manuel Alcalá sem várta ki sorát.

Hírdetés

Szerda estig további 7 politikusról derült ki hasonló információ: a szintén valenciai Rafelbunyol kormánypárti polgálmestere, Orihuela ellenzéki színekben dolgzó egészségügyi tanácsnoka, Alicante egyik parlamenti képviselője, továbbá a katalán Riudoms és három córdobai község polgármestere sem bírt várni, így idő előtt megkapták az első dózist.

Spanyolországban ezen a héten kezdték el beadni a második adag oltóanyagot azoknak, akiket december végén oltottak be. A dél-európai országot is érinti a Pfizer bejelentése, miszerint annak érdekében, hogy növelni tudják a termelést, csökkentik a leszállított vakcinák mennyiségét. Múlt héten a Moderna, hétfőn pedig a Pfizer szállított le újabb adag szérumokat az országba. Utóbbitól azonban már 44 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezett az eredetileg tervezetthez képest. Ez azt jelenti, hogy a spanyol kormánynak át kell strukturálnia a vakcinák elosztását, ugyanis az autonóm közösségek egymástól eltérő ütemben haladtak az oltások beadásával.

Néhány közösségben már semmi sem maradt az első szállítmányból, máshol azonban még a vakcinák felét sem használták fel. Utóbbiak közé tartozik Madrid is, ahol a Filomena nevű hóvihar január 6-a és 11-e között lassította a procedúrát. A kormány azt tervezi, hogy azok a régiók, akik többet oltottak az elmúlt hetekben, több adagot fognak kapni a hétfőn érkezett, már csökkentett szállítmányból. Így azoknak, akik az elsőt megkapták, garantálni tudják a második adag oltóanyagot. Az egészségügyi miniszter, Salvador Illa a Pfizer lassítása ellenére azt mondta: tartják magukat az eredeti tervekhez, miszerint nyárra Spanyolország lakosságának 70 százalékát immunizálják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »