Vajon mi fogja megállítani a lakásdrágulást? A legdrágább pozsonyi lakás megvételéhez jókora nyereményre lenne szükség

Vajon mi fogja megállítani a lakásdrágulást? A legdrágább pozsonyi lakás megvételéhez jókora nyereményre lenne szükség

Nyitókép: www.byty-premiere.sk

Éppen a lakásárak azok, amik csökkenhetik az emberek életszínvonalát.

A 2008-as gazdasági válság kirobbanása előtti időszakhoz viszonyítva jelenleg Pozsony Óvárosában átlagosan 26 ezer euróval drágábbak az egyszobás lakások – hívták fel a figyelmet a Nehnuteľnosti.sk elemzői.

Egyre nagyobb luxusnak számít az európai fővárosokban lakást vásárolni. De vajon meddig fognak emelkedni a lakásárak?

Pozsony esetében csupán a gazdasági vagy a demográfiai válság hozhat enyhülést, de az utóbbi is csak egy bizonyos időre.

45 ezertő 1,89 millió euróig

 „A pozsonyi piacon a befektetők már régóta nem tudják kielégíteni a lakások utáni keresletet. Az új lakásokat viszik, mint a cukrot, de a másodlagos piacon a régi lakásokból is siralmasan kevés van“

– konstatálta a Nehnuteľnosti.sk portál.

A város kevésbé vonzó területein (Vereknye-Pentagon, Ligetfalu-Kopčianska) még találni néhány garzonlakást 45 ezer euróért, de ezeket leszámítva a lakások ára jóval drágább.

Hírdetés

A Nehnuteľnosti.sk adatbázisa szerint a legdrágább pozsonyi lakásért 1,89 millió eurót kér a tulajdonos.

Áttekintés az átlagos lakásárakról:

Összeurópai trend

A gazdasági válság lecsengése után Európa-szerte az egekbe szöktek a lakások árai. Éppen a drága lakások miatt nincs esélyük a mai harmincasoknak és negyveneseknek arra, hogy gazdagabbak legyenek a szüleik generációjánál.

Nagy-Britanniában az 1981 és 2000 között született fiatalok 22%-a relatív szegénységben fog élni. Azokra, akik most születnek vagy csak születni fognak az elmúlt 60 év legsiralmasabb kilátásai várnak.

Európában a lakhatás drágulását illetően Bécset tartják kivételnek. Az osztrák fővárosban a lakosság 45%-a önkormányzati vagy szövetkezeti lakásban él, ami jelentősen tompítja a lakásárak növekedését.

A szkeptikusok azonban kételkednek abba, hogy más városok is követnék Bécs példáját. A bécsi rendszer ugyanis több évtizede működik, és ezt a előnyt nehéz lenne megugrani.

Bedugult Pozsony

Pozsonyban két tényező rovására írható a lakáshiány és a lakásár-emelkedés. Az egyik a hiányos közúti infrastruktúra. Ez ugyanis megakadályozza azt, hogy a városban további olyan lakónegyedek alakuljanak ki, amelyekből több ezer autó kerül az utakra.

A befektetők szerint a másik tényező a nagy bürökrácia. Egy engedély megszerzése ugyanis rendkívül igényes és hosszadalmas tortúra.

A lakások árát minden bizonnyal csak a gazdasági válság fékezheti meg, ami megfosztaná az embereket a munkájuktól, ezáltal a pénzüktől és a hitelfelvétel esélyétől is.

Aktuality.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »