Vajdaságot senki sem védi meg a jégveréstől?

Vajdaságot senki sem védi meg a jégveréstől?

Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán a 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik, tudósít a 021 hírportál.

Az erős széllel és jéggel kísért ítéletidő, amely néhány nappal ezelőtt tombolt Vajdaságban, óriási kárt okozott a mezőgazdaságban, de épületek és gépjárművek is megrongálódtak, a kár óriási.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jégelhárító osztályának vezetője, Zoran Babić azt mondta a 021-nek, a jégvédelmi állomásoknak nincs elegendő jégvédelmi rakétájuk, ez a legnagyobb gond.

“Vajdaság területén jelenleg 1753 jégvédelmi rakétánk van, ami azt jelenti, hogy átlagban öt rakéta jut egy jégvédelmi állomásra. Május 5-étől máig 15 olyan nap volt, amikor fennállt a jégveszély, s ennek elhárítására 614 rakétát ki is lőttek. Az elmúlt négy évben nagyon jó volt a helyi önkormányzatokkal az együttműködésünk, beszálltak a jégvédelmi rakáták megvásárlásába, s ebben az évben is sikerült már ennek köszönhetően vásárolnunk, de ez nem elegendő. Minden állomásnak 12 rakétával kellene rendelkeznie, ez az a szám, amellyel eredményesen és gyorsan megelőzhetjük a jégverés kialakulását. Folyamatosan “átrendezzük” az állományt, oda szállítunk, ahova úgy gondoljuk, a legnagyobb szükség lesz rá”, mondta Babić. Az állomásokon dolgozók havi 4000 dinárt kapnak munkájukért, Babić hozzáteszi, a “helyi ökormányzatok besegítenek és így stimulálják a lövészeket”.

“Van azonban néhány hely, ahol nem született megállapodás az önkormányzat és a jégvédelmi állomás alkalmazottai között, s itt gondok vannak. A legnagyobb gond pillanatnyilag Újvidéken, Szabadkán és Pancsován van. Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán több mint 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik. Dolgozunk az ügyön, s remélhetően hamarosan javul a helyzet”, teszi hozzá Babić.

A legnagyobb esőzések, viharok pedig éppen Pancsován és környékén voltak. A jégverés mellett itt tornádót és forgószelete is regisztráltak. (021)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »