Vajdasági energetikai konferenciát tartottak Szabadkán

Vajdasági energetikai konferenciát tartottak Szabadkán

Az új vajdasági önkormányzati vezetők, a magyarországi cégek és a pénzügyi szektor képviselőinek részvételével szervezett ma energetikai konferenciát a szabadkai Városháza dísztermében a Szabadkai Magyar Főkonzulátus Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökével és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai meg újvidéki regionális képviseleteivel, illetve budapesti vezetésével együtt.

A magyar külgazdasági és külügyminisztérium újabb tevékenységi elemeként a külgazdasági, külpiaci tevékenység segítése is megjelent, ennek egyik markáns mozzanata, hogy megfigyelik a vajdasági befektetési lehetőségeket, majd megpróbálják a magyar piac résztvevőit ezzel megismertetni, és elősegíteni a piacra lépésüket, illetve további lehetőségeket nyújtani azoknak, akik már jelen vannak Szerbiában, mondta köszöntőbeszédében dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Szavai szerint azért választották az energetikát a konferencia témájául, mert ebben a szaktorban a magyar cégek részéről még kevés befektetés valósult meg Vajdaságban, illetve Szerbiában, viszont ismernek több olyan magyar céget, amelyeknek tudnának lehetőségeket keresni Vajdaságban, az ő képviselőiket hívták meg a rendezvényre.

„Természetesen, ha vannak elképzelések, azonnal felmerül a kérdés, de miből lesz mindez finanszírozva. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy az OTP Bank szerbiai vezetőségi képviselőit is meghívnánk az Eximbankkal egyetemben, illetve IPA-pályázatírásban jártasakat, hogy megpróbálják azokat a lehetőségeket feltárni a megrendelői oldal és a beruházó között, ahol a financiális kérdésekre választ tudnak találni” – fejtette ki a főkonzul.

A társszervező Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a magyar cégek exportját kívánja támogatni, jelen esetben pedig azt szeretnék, ha a komoly referenciával rendelkező vállalatok meglátnák a szerbiai valóságban, illetve a vajdasági községekben a piaci lehetőségeket, fejtette ki Skapinecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelem-fejlesztési Hálózat igazgatója.

„A bankokat sem azért hívtuk, hogy önmagukat reklámozzák, hanem hogy a beruházásokhoz olyan konstrukciós lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek akár a megtakarításokból finanszírozhatóvá teszik a programokat, hogy az önkormányzatoknak rövid ideig jelentsenek kisebb terhet, majd a lakosság élvezhesse mindennek a gyümölcsét” – fogalmazott Skapinecz Péter, és leszögezte: a Kereskedőház most és a jövőben is tud segíteni a vajdaságiaknak, hiszen két irodájuk van a tartományban.

Szabadka város nevében Horváth Tímea alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, ugyanis a polgármester előre vállalt kötelezettségei miatt nem tudott jelen lenni. Rámutatott arra, hogy ilyen témában most először szerveztek konferenciát a városban, hatására pedig gazdasági kitörési lehetőségek adódhatnak a vajdasági szereplők számára is.

Az energiahatékonyságot, a megújuló energiaforrások felhasználásának kérdéskörét a pénzelési lehetőség felmutatásával körüljáró üzleti fórumon konkrét céges bemutatókat hallhattak a résztvevők, majd pedig akár konkrét egyeztetésekbe és kapcsolatépítésekbe is kezdhettek.

Rizsányi Attila


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »