Vajdaságban 150 beteg vár veseátültetésre

Vajdaságban 150 beteg vár veseátültetésre

A veseátültetés várólistáján jelenleg 150 beteg neve szerepel abból az 1250 vajdasági páciensből, akik életét csak a dialízis tudja fenntartani, közölték az első vajdasági veseátültetés 30. évfordulója alkalmából rendezett összejövetelen a Vajdasági Klinikai Központban (KCV).

1986 és 2016 között 255 veseáltültetés történt, emlékeztetett Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

“A transzplantáció a gyógyítás egyik leghatékonyabb módszere, mert lehetővé teszi a páciens életének meghosszabbítását, életminőségének javítását, ugyanakkor ez az egyik legolcsóbb gyógymód is”, fejtette ki Gojković.

Vladan Popović, a transzplantációs sebészeti klinika vezetője, a KCV transzplantációs csoportjának vezetője arról beszélt, mekkora jelentősége van a szervátültetésnek.

“Erről ékesen tanúskodik az a tény, hogy egy elhunyt páciens a vesetranszplantáció révén két életet menthet meg”, hangsúlyozta Popović, rámutatva ugyanakkor, hogy Szerbiában a “donor kérdés” még mindig szinte tabu témának számít. Noha mióta hét éve elindult a Hosszabbítsd meg az életet elnevezésű nemzeti kampány, tízszer több szerbiai polgár igényelt donorkártyát, Szerbia még így is az európai ranglétra alján kullog. Szerbiában ebben a pillanatban több mint 2000-en várnak valamilyen szervre. (021)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »