Vajda László: még nem tudni, kik és hányan lehetnek meghívott nézők a téli olimpián

Vajda László: még nem tudni, kik és hányan lehetnek meghívott nézők a téli olimpián

Ami biztos: csak beoltottaknak van esélyük akkreditációt kapni és indulni a pekingi játékokon februárban – mondta a kínai szervezőbizottság magyar tagja.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozandó csak a meghívott nézők vehetnek részt a pekingi téli olimpián – számolt be az InfoRádiónak a szervezőbizottság magyar tagja, Vajda László.

Mint az Infostart is hírül adta, Pekingben az olimpia előtt minden óvintézkedés ellenére megjelent a koronavírus omikron variánsa, emiatt állt elő új helyzet.

„Eddig arról volt szó, hogy külföldi nézőt nem fogadnak, de hazai nézők bizonyos kondíciók mellett jöhetnek. Arról sosem volt szó, hogy mennyi néző mehet be az eseményekre, ebben a helyzetben érkezett az omikron. Így valóban csak meghívottak vehetnek részt az eseményeken” – ecsetelte Vajda László.

Hangsúlyozta viszont, hogy valóban vannak jeggyel rendelkező nézők, akik bemehetnek, kifejezetten a meghívott nézők, az akkreditációval rendelkező sportolók, sportvezetők, a sajtó és az „olimpiai család tagjai” rajtuk kívül biztosan ott lehetnek.

Hírdetés

Ami viszont még bizonytalan, hogy milyen alapon döntik el, kik lesznek meghívott nézők, kik hívják meg őket (a NOB, a nemzetközi sportági szövetségek vagy az olimpia szervezői) és hányan lehetnek.

„A téli olimpián érdemes figyelembe venni, hogy a szabadtéri versenyek, főleg a havas sportágak esetében sok az állóhely, ezeknek a helyszíneknek a nézőkoordinálása szintén nem tisztázódott, de a rizikó mindenképp alacsonyabb ezekben az esetekben” – tette hozzá Vajda László.

A koronavírus elleni védettséggel kapcsolatos szabály viszont tiszta.

„Mindenkinek, aki az olimpiára érkezik és akkreditációt kap, beoltottnak kell lennie.

Ebbe természetesen a sportolók elsősorban értendők. De vannak speciális esetek: a teljes beoltottságtól eltérhet valaki, de ez egy elvi lehetőség, amit kivételes esetben a NOB szabálykönyve lehetővé tesz. A legegyszerűbb viszont azt felelnem, hogy mindenkinek oltva kell érkeznie ahhoz, hogy olimpiai akkreditációt kaphasson.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »