Vágsellyén zökkenőmentesen ment át a büdzsé tervezete

Vágsellyén zökkenőmentesen ment át a büdzsé tervezete

Kiegyenlített költségvetést hagyott jóvá 2020-ra a legutóbbi önkormányzati ülésen a vágsellyei testület. Tizenöt éve nem volt példa arra, hogy a képviselők egyhangúlag jóváhagyták volna a beterjesztett büdzsé-tervezetet.

A 2020-as költségvetési tervezetről már a szeptemberi önkormányzati ülésen némi áttekintést kaptak a képviselők, amikor még előkészületi fázisban volt. 

Áthidaló és fejlesztési hitel
Októberben másodszor tárgyalt a képviselő-testület a büdzséjavaslatról, ekkorra bedolgozták a tervezetbe az egyes szakbizottságok javaslatait. A bevételi és a kiadási tétel a jövő évi költségvetésben egyaránt 24 486 330 euró. 

Hírdetés

Felújítanák a kultúrházat
Vágsellyén 1 498 050 euró tőke jellegű bevételre számítanak, a tervezett tőke jellegű kiadások ennél jóval magasabbak 3 353 745 euróra rúgnak. A testület jóváhagyta az 500 ezer eurós kontokorens, úgynevezett áthidaló hitel felvételét, a pénzt akkor használja fel a város, ha a vártnál később érkezne meg a város számlájára valamelyik várt bevétel. További egymillió eurós beruházási hitelt is megszavaztak a képviselők, ezt az összeget a kultúrház felújítására fordítják. Több alkalommal nyújtott be pályázatot a város a kultúrház felújítására, ám mindig csak a szükséges összeg töredékére kapott támogatást. A vágsellyei kultúrház épületének külső burkolata és belső tere egyaránt felújításra szorul, elavult a moziterme és korszerűbb bálteremre lenne szükségük. 

Jut pénz a fejlesztésekre 
Utak és járdák felújítására 220 ezer eurót szánnak Vágsellyén 2020-ban. Mintegy 70 ezer euróba kerül az új tervdokumentáció kidolgozása a vasútállomás előtti térség felújításához, az új temetőkert megnyitásához, valamint egy korszerűbb vízelvezető rendszer kiépítéséhez. A közvilágítás felújítása három fázisban zajlott Vágsellyén, az 1,6 millió eurót több éven át fizeti vissza a város, jövőre 115 ezer eurót törleszt. A térfigyelőkamera-rendszer bővítésére 9 ezer, az újabb földbe süllyeszthető szemétgyűjtő konténerek vásárlására 200 ezer eurót szánnak a jövő évi költségvetésből. 
Sokat vitatott téma volt idén a Duslo vegyi gyár fedett uszodájának a megvétele. Az önkormányzat végül úgy döntött, hogy 500 ezer euróért megvásárolja a felújításra szoruló ingatlant, jövőre első részletként 100 ezer eurót fizet le a vegyi gyárnak. Új játszóterek építésére 10 ezer eurót szán a város, és a Vág menti parkerdő további felújítására, illetve környezetszépítésre 1 millió eurót igényelnek a Norvég Alapból, erre a célra 50 ezer euró önrészt különítettek el a büdzséből. Az új temető megnyitásának előkészületi fázisában 100 ezer eurót fordítanak a kiválasztott telek bekerítésére és a szükséges infrastruktúra kiépítésére. 
Participatív költségvetésre 6 ezer eurót szánnak jövőre Vágsellyén, az elmúlt években számos sikeres projektet támogatott a város, melyeket helyi polgári társulások, valamint lakóközösségek dolgoztak ki és valósítottak meg. 

Szociális szolgáltatások
A városi Szociális Szolgáltatások Intézetének működését, amely az idősek otthonát, a nappali foglalkoztató központot és a városi hajléktalanszállót is üzemelteti, jövőre még nagyvonalúbban 559 200 euróval támogatja a város. Tavaly 463 810 eurót fordítottak az intézet működésére, melynek a fenntartásához a munkaügyi minisztérium is hozzájárul. A tőke jellegű kiadásokra szánt tételből is jut a szociális intézetnek, 5 ezer eurót fordítanak a klímaberendezés vásárlására és az étkező berendezésére. Jövőre mintegy 32 ezer eurót fordít a város nevezetességeinek a népszerűsítésére, a hagyományos vásárok rendezésére 12 800 eurót szánnak, a karácsonyi vásárra 1800 eurót. A testvértelepülésekkel közösen tervezett programokra, utazásokra 10 900 eurót fordítanak 2020-ban. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »