Vadgazda mérnöki mesterképzést indítanak Csíkszeredában

Vadgazda mérnöki mesterképzést indítanak Csíkszeredában

Térségi igényekre reagálva indít új mesterképzést a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Csíkszeredában. A vadgazda mérnöki levelező mesterképzést négy félévesre tervezik, így azok is el tudják végezni, akiknek nem lenne idejük nappali tagozatra járni.

vadallat szamolas-MCS-38_bA vadgazda feladata, hogy az ajánlást, ami a nagyvadak védelmét írja elő, a lakosság érdekeivel össze tudja hangolni (illusztrációk)

„Alapvetően amiatt a helyzet miatt gondoltuk, hogy a térségben szükség lenne ilyen képzésre, ami most Székelyföldön nyomon követhető. Konkrétan arra gondolok, hogy a ragadozók, főleg a medve, egyre inkább megjelenik az ember életterében. Mi úgy látjuk a vadgazdamérnök-képzésünkön, itt, Gödöllőn is, hogy a vadvilág és a vadélet megőrzése nagyon fontos feladat, s nyilvánvalóan meg kell őriznünk az utókor számára is ezeket a természeti környezeteket, ahol a vadak élnek – ismertette megkeresésünkre a képzés fontosságát Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem stratégiai és koordinációs főigazgatója. – Azonban az nagyon fontos, hogy az ember élőhelyét, az ember szükségletét és igényét is szem előtt kell tartanunk. A vadgazda feladata, hogy egy nagyon szigorú európai uniós ajánlást, ami a nagyvadak védelmét írja elő, valamilyen módon a lakosság érdekeivel össze tudja hangolni. Ezt viszont tanulni kell, ez egy szakma, és jelen pillanatban Romániában ilyen képzésben nem lehet részesülni.″ 

vadallat szamolas-MCS-22_b

A vadgazda mérnöki mesterképzés négy félévből álló levelező képzés lesz, olyan személyeket várnak, akik agrárium, környezettudományok, biológiai tudományok egyetemi diplomával rendelkeznek, és jelen pillanatban a munkahelyük miatt, vagy mert már gazdálkodnak, nem tudnak vállalni egy nappali tagozatos képzést. Gödöllői, Európa-, valamint Magyarország-szerte vezető oktatók és professzorok fognak tanítani, és bevonnak sapientiás és más térségi szakembereket is.

„Az a célunk, hogy egy olyan tudásanyagot gyűjtsenek össze a leendő hallgatóink, amelynek birtokában olyan projekteket koordináljanak, amelyben össze tudják hangolni a vadak megjelenését az ember életterében, az ottani szükségleteket és igényeket is. Mi Gödöllőn azt valljuk, hogy a vadak, a medve és a vaddisznó is érték, csak ezt fel kell ismerni, és meg kell tanulni vele felelősen gazdálkodni″ – tette hozzá Magyar. A képzésen 25 államilag támogatott, azaz költségmentes hely van, továbbá 10 fő számára költségtérítéses helyet is biztosítanak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »