Vádat emeltek öt moldovai embercsempész ellen

Vádat emelt a Bajai Járási Ügyészség öt moldovai férfi ellen, akik egy bécsi bűnözői csoport tagjaiként alig egy hónap alatt összesen 140 határsértőt juttattak Ausztriába – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője hétfőn. Vádat emelt a Bajai Járási Ügyészség öt moldovai férfi ellen, akik egy bécsi bűnözői csoport tagjaiként alig egy hónap alatt összesen 140 határsértőt juttattak Ausztriába – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője hétfőn.

Négyessyné Bodó Marianna azt írta, a vádirat szerint az öt férfi röviddel lebukása előtt csatlakozott a bécsi székhelyű bűnözői csoporthoz, amelynek tagjai már hosszabb ideje szervezték az illegális bevándorlók Szerbiából Nyugat-Európába juttatását. A háromszintű bűnszervezet végrehajtói szintjéhez tartozó moldovai és román sofőröket a közösségi média felületein, illetve helyi közvetítők segítségével toborozták. A szállítókat bécsi szállodákban szállásolták el, osztrák SIM-kártyákkal és mobiltelefonokkal látták el, megfizetve a költségeiket is.

Hírdetés

A sikeres szállításokat a végrehajtóknak videófelvételekkel kellett igazolniuk a szervezőknek. A bűnszervezet Magyarországon legalább negyven magyar forgalmi rendszámú személygépkocsit szerzett meg fiktív cégek nevére, hamis iratokkal, majd a járművek hátsó ablakait lesötétítették. A szervezők az utasításaikat álnéven, üzenetküldő alkalmazásokon keresztül adták, a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges készpénzt vagy indítókulcsot szemetes konténerek alatt rejtették el, a sofőröket időszakosan küldött GPS-koordinátákkal navigálták a felvevőpontok felé. Az öt vádlott az utasításokat követve 2021. július 21-re virradóan egy bajai benzinkútról a szerb–magyar határhoz ment, ahol négy személyautóba 43 szír és egyiptomi személyt vettek fel.

Rövidesen Baja környékén tetten érték őket, de négyüknek sikerült elmenekülniük. Irányítójuk mobiltelefonon segítette őket, Ausztriából egy járművet küldött értük, végül azonban déltájban Sükösdön elfogták a szökésben lévő négy sofőrt. Szervező és egyben sofőrtársuk a lebukást megelőző alig egy hónap alatt tizenöt sikeres szállítást hajtott végre, több mint 140 migránst juttatva Ausztriába. Az utakért összesen 21 ezer eurót kapott – olvasható a közleményben. Az ügyészség bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés miatt, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel vádolja a moldovai férfiakat. Mind az öten letartóztatásban várják a Bajai Járásbíróság döntését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »