Vádat emeltek Mianmarban a Reuters két mianmari tudósítója ellen

Államtitok megsértéséért vádat emeltek szerdán Mianmarban a Reuters hírügynökség két tudósítója ellen – közölte az újságírók egyik ügyvédje.

Va Lon és Kjav Szo Oo újságírókat több rendőrrel együtt december 12-én vették őrizetbe Rangunban „titkos rendőrségi dokumentumok” birtoklásának gyanújával. A másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak.

Az augusztusban kezdődő katonai művelet hatására több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe.

A törvény, amely alapján az újságírók ellen vádat emeltek, még a brit gyarmati időkből való, megsértéséért akár 14 évi szabadságvesztést is kiszabható – közölte Koin Maung Zaw ügyvéd újságírókkal szerdán a ranguni bíróság előtt.

Az ügyvédek kérték védenceik szabadlábra helyezését óvadék ellenében, amiről a bíró a következő, január 23-i tárgyaláson dönt.

http://mno.hu/

Hírdetés

Va Lon 2016 óta áll a hírügynökség alkalmazásában, egyebek mellett a rohingja kisebbség üldöztetéséről és a menekültválságról tudósított. Kollégája szeptember óta dolgozott a Reutersnak.

A szerdai tárgyaláson jelen voltak az ENSZ, Ausztrália, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői. Közben a sajtószabadság mianmari csorbulása miatt 30 ember tüntetett a bírósági épület előtt.

Andreas Magnusson, az Európai Unió mianmari képviseletének gazdasági és politikai titkára újságíróknak azt mondta: barátként volt jelen a tárgyaláson, de az EU azt szeretné, ha a mianmari sajtó szabad lenne. A Mianmarnak jelentős támogatást nyújtó unió egyik brüsszeli szóvivője pedig közleményben szólította fel az ázsiai ország hatóságait a Reuters-tudósítók azonnali szabadon bocsátására. A szóvivő leszögezte: az újságírók ügye fontos próbája annak, hogy Mianmar a katonai uralom után mennyire kötelezte el magát a demokratizálódási folyamat mellett.

Stephen J. Adler, a Reuters elnök-főszerkesztője beszámolt arról, hogy a hírügynökség folyamatosan küzd „alaptalanul” megvádolt két kollégája azonnali szabadon bocsátásáért.

Követeli az újságírók szabadon engedését az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is.

Tavaly legalább tizenegy újságírót tartóztattak le Mianmarban. Jogvédők ezzel összefüggésben azzal vádolják Aun Szan Szu Kji mianmari vezető kormányát, hogy visszafordította a demokratizálódási folyamatot, amióta pártja, a nemzeti Liga a Demokráciáért 2016-ban megnyerte a választásokat.

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára Tokióban bejelentette, hogy országa szeretné felvetni a két Reuters-tudósító ügyét Mianmarnál, amikor csak lehetőség adódik rá, például amikor Kono Taro külügyminiszter a héten Nepjidába látogat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »