Vádat emeltek egy orosz állampolgárságú iszlamista ellen Németországban

Vádat emelt a német szövetségi legfőbb ügyészség egy orosz állampolgárságú szélsőséges iszlamista ellen. A férfi robbantásos merényletet akart elkövetni, és kapcsolatban volt a legutóbbi nagyszabású németországi iszlamista terrortámadás elkövetőjével, Anis Amrival, aki 2016 decemberében teherautóval a tömegbe hajtott egy berlini karácsonyi vásáron.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Magomed-Ali C. néven azonosított férfi ellen február 25-én emeltek vádat egy berlini bíróságon. Tavaly augusztusban vették őrizetbe Berlinben egy franciaországi nyomozás eredményei alapján. Clément B. néven azonosított feltételezett társát 2017 áprilisban fogták el Marseille-ben, lakásában három kilogramm TATP típusú robbanóanyagot és lőfegyvereket találtak.

A vádirat szerint a robbanószert 2016 októberében Magomed-Ali C. berlini lakásában tárolták, és arra készültek, hogy pokolgépes merényletet hajtanak végre Németországban. Céljuk az volt, hogy a lehető legnagyobb számban öljenek vagy sebesítsenek meg embereket, és kialakítsák a félelem és a bizonytalanság légkörét az országban – áll a német ügyészség keddi közleményében.

A 31 éves orosz állampolgár 2011-ben vándorolt be Németországba. Már előtte egy szélsőséges iszlamista ideológia híve volt, és elvei érvényesítésének jogos eszközének tartotta a fegyveres erőszakot. Berlinben bekerült egy időközben betiltott radikális iszlamista mecset közösségébe, és a globális dzsihád kibontakozásáról szóló tanítások hatására elhatározta, hogy Szíriába utazik és csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Tervéről tudomást szerzett a berlini tartományi bűnügyi hivatal, és megtiltotta, hogy elhagyja az országot.

Hírdetés

Magomed-Ali C. ezután döntött úgy, hogy merényletet hajt végre Németországban. Tervéhez megnyerte Clément B.-t, akit egy belgiumi útján ismert meg még 2013-ban. Clément B. 2015 nyarán érkezett Berlinbe, és rögtön hozzá is kezdtek a merénylet előkészítéséhez.

Kapcsolatba kerültek Anis Amrival is. A kapcsolatot 2016 elején ideiglenesen megszakították, miután úgynevezett megelőző rendőrségi intézkedést léptettek érvénybe Anis Amri ellen – áll a szövetségi legfőbb ügyészség közleményében.

Magomed-Ali C. és Clément B. a következő hónapokban tovább folytatta a merénylet előkészítését, a többi között szereztek egy pokolgép készítéséhez elegendő mennyiségű TATP-t.

Anis Amri 2016 októberében csatlakozott hozzájuk. Az előkészületeket 2016. október 26-án megzavarta egy újabb megelőző rendőri művelet. Szétváltak, Magomed-Ali C. Berlinben maradt, Clément B. Franciaországba távozott, hogy egy ottani társával robbantásos merényletet kövessen el. Ezt az akciót a terv szerint egyeztették volna Anis Amrival. A tervet nem valósították meg. Amri 2016. december 19-én belehajtott a berlini Breitscheid tér karácsonyi vásárán szórakozó tömegbe.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »