Vádalkut kötött a DNA-val Relu Fenechiu volt közlekedési miniszter

Vádalkut kötött a korrupcióellenes ügyészséggel Relu Fenechiu volt közlekedési miniszter, akit parlamenti képviselői minőségében elkövetett pénzmosással és befolyással való üzérkedéssel állítottak ismét bíróság elé – közölte pénteken a vádhatóság.

Fenechiu börtönben ül, minthogy 2014 januárjában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték az úgynevezett Transzformátor-ügyben. A liberális politikust hivatali hatalommal való visszaélésben találták vétkesnek, amiért cégei a 2000-es évek elején (amikor még Fenechiu önkormányzati képviselő volt) használt transzformátorokat “sóztak rá” az állami áramszolgáltató vállalatra, drágábban, mintha újak lettek volna.

Most azzal vádolják, hogy 2012 és 2014 között, amikor a Ponta-kormány minisztere volt, és javában zajlott ellene a Transzformátor-per, 15 százalékos részesedést kért és kapott egy szoftvercégtől, amelynek segített több millió eurós szerződéseket kötni az igazságügyi minisztériummal és egy állami gyógyszeripari vállalattal.

A politikus beismerte bűnösségét, és a vádalku részeként további 3 és fél éves börtönbüntetésben is kiegyezett az ügyészekkel. Az ügyben a bukaresti törvényszék hivatott dönteni. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »