Vádalkura törekszik Andruskó Zoltán, a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja

Vádalkura törekszik Andruskó Zoltán, a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja

A Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében gyanúsított Andruskó Zoltánt pénteken átszállították a bazini Speciális Ügyészi Hivatalba (ÚŠP). Nyolc nappal ezelőtt kérte az ügyészségen a vádalku kötésének lehetőségét.

Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kočner, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Andruskó Zoltán beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel. Tettéért 25 év, vagy életfogytig tartó börtönbüntetést kaphat. Ha vádalkut köt, enyhíthetik a büntetését.

Alena Zsuzsovát, Szabó Tamást, Miroslav Marčekot és Andruskó Zoltánt Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével is meggyanúsította a nyomozó.

Hírdetés

Andruskó Zoltán szeptemberben a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon tett vallomást. Jan Kuciak és menyasszonya meggyilkolásáról, valamint az ügyészek és az ügyvéd meggyilkolásának előkészítéséről beszélt. Mivel az ügyét külön eljárás keretében tárgyalják, újból vallomást kellett tennie.

A különleges ügyész korábban bejelentette, hogy az újságíró meggyilkolásának ügyében gyanúsított négy személy ellen november 27-ig vádat emelnek. Elmondása szerint négy ember meggyilkolásával és legalább három gyilkosság előkészítésével vádolhatják meg őket.

Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő állítólag 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »