V4-es államfők Budapesten: Oltással lehet a leghatékonyabban védekezni

V4-es államfők Budapesten: Oltással lehet a leghatékonyabban védekezni

Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) köztársasági elnökei egyetértenek abban, hogy védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni a koronavírus-járvány ellen.

Az államfők közös sajtótájékoztatót tartottak hétfőn Budapesten, miután Áder János köztársasági elnök fogadta kollégáit. Betegsége miatt Miloš Zeman cseh államfő online csatlakozott a megbeszéléshez, a sajtótájékoztatón azonban ő nem szólalt fel.

Az elnökök szolidaritásukat fejezték ki azokkal az EU- és NATO-tagállamokkal, amelyek határait hibrid támadás éri Fehéroroszország felől.

Andrzej Duda lengyel államfő megköszönte kollégáinak, hogy támogatják országát abban a nehéz helyzetben, amelybe a migrációs válság miatt került.

Úgy fogalmazott, hogy a lengyelországi határkérdés egy helyben áll. A kialakult szituáció nem csupán a lengyeleket érinti, hiszen ők az EU és a NATO határait is védik – emelte ki.

Örömét fejezte ki, amiért szükség esetén számíthatnak a többi V4-ország támogatására, arra, hogy segítséget kapnak tőlük.

Kérdésre felelve Andrzej Duda valósnak nevezte annak kockázatát, hogy az amerikaiak afganisztáni kivonulása miatt tartós migránsválság alakul ki a lengyel-fehérorosz határon, új bevándorlási útvonal épül ki Lengyelország felé. Megjegyezte, hasonló veszély áll fenn Litvánia és Lettország Fehéroroszországgal közös határain is.

Egy másik kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy több mint 100 ezer orosz katona állomásozik az orosz-fehérorosz-ukrán határon, ez a NATO biztonsági ügye.

A lengyel elnök a nemzetközileg elismert ukrán határok visszaállítását sürgette.

Hírdetés

A járvánnyal kapcsolatban kiemelte, hogy Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban ápoltak több mint 90 százaléka nem kapott oltást. A vakcina nemcsak az emberek egészsége miatt fontos, hanem azért is, hogy működni tudjon a társadalom, a gazdaság – tette hozzá.

Andrzej Duda kijelentette, hogy az elmúlt 30 évben nagyon megváltozott a V4-ek gazdasági helyzete. Településeik egészen másképpen néznek ki, mint az 1990-es években, az életszínvonal közeledik a nyugati államokéhoz – hangoztatta.

A visegrádi együttműködés virul, kölcsönösen értik egymást. Közös problémákkal küzdenek, ezeket azonban le tudják győzni – mondta Andrzej Duda.

Zuzana Čaputová szlovák elnök arról számolt be, hogy államában nagyon súlyos a járványhelyzet.

Bizonyos mutatók szempontjából ők állnak a legrosszabbul a V4-országok között. Ráadásul már a vírusnak egy újabb változatával is meg kell küzdeniük – fűzte hozzá.

A találkozón egyetértett kollégáival abban, hogy felszólítják polgáraikat a védőoltás felvételére, ugyanis ezt tekintik az egyetlen hatékony stratégiának a járvány ellen – emelte ki.

Közölte, hogy a klímaválságról is tárgyaltak. Zuzana Čaputová azt sürgette, hogy a mostani generáció tegyen hatékony lépéseket a bolygó védelmében.

Ő is hangsúlyozta a visegrádi együttműködés fontosságát. Egyedül senki sem képes leküzdeni a problémákat, a kooperáció elengedhetetlen – vélekedett.

Az EU egységét meg kell őrizni, azonban közben tiszteletben kell tartani a nemzeti sajátosságokat is – mondta a szlovák államfő.

Arra a kérdésre, hogy kötelező lesz-e a védőoltás, Andrzej Duda úgy felelt, hogy ezt elképzelni sem tudja, “ismerve honfitársai szabadságszeretetét”. Zuzana Čaputová legitimnek nevezte a felvetést, ugyanakkor jelezte, hogy Szlovákiában a témáról politikai vita folyik, amelyben még nem született döntés.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »