V4-ek: Szlovákia a legnagyobb áfacsaló

V4-ek: Szlovákia a legnagyobb áfacsaló

Az uniós országok áfakiesése 2017-ben elérte a 137 milliárd eurót – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb tanulmányából, amely szerint a visegrádi országok közül Szlovákia teljesít a legrosszabbul.

Az áfarés – vagyis a várt adóbevételek és a ténylegesen befolyt összeg közötti különbség – képet ad az adócsalás, az adókijátszás, az adókikerülés, a csőd, a fizetésképtelenség, valamint a számítási hibák okozta adóbevétel-kiesés mértékéről. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos sürgős intézkedéseket tart szükségesnek, szerinte a „tagállamok nem várhatnak ölbe tett kézzel, miközben a körhintacsalás és a rendszer következetlenségei miatt milliárdokat veszítenek.”

Az áfarés Romániában a legnagyobb, ahol 2017-ben a várt áfabevétel 36 százaléka nem folyt be az államkasszába. Romániát Görögország (34%) és Litvánia (25%) követte. Az áfarés Svédországban, Luxemburgban és Cipruson a legkisebb: ezek az országok a tervezett áfabevételnek csak az 1 százalékától estek el.

Hírdetés

Szlovákiában ez ugyanakkor eléri a 23 százalékot, ami a visegrádi országok közül a legrosszabb eredmény, Magyarországon és Lengyelországban az áfarés például 14, Csehországban pedig csupán 12 százalék.

Abszolút összegben egyébként Olaszországban mérték a legmagasabb áfabevétel-kiesést, 33,5 milliárd eurót.

A felmérés a 2017-es évet vizsgálja, mivel ez a legfrissebb olyan időszak, amely vonatkozásában rendelkezésre állnak a tagállamok költségvetési adatai és a saját forrásokra vonatkozó adatok. A tanulmány ugyanakkor új elemmel bővült: tartalmaz egy előrejelzést a közzététel évét megelőző évre (azaz 2018-ra) vonatkozóan. E szerint az áfabevétel-kiesés csökkenő tendenciája 2018-ban folytatódott, valamint az áfarés mértéke nem érte el a 130 milliárd eurót és a teljes áfabefizetési kötelezettség 10 százalékát. (TASR, MTI, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »