V4: Az EU-bővítése „felbecsülhetetlen értékű eszköz”

A visegrádi csoport (V4) tagországainak külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki keddi varsói tanácskozásukon az Európai Unió bővítéséről, melyben támogatásukról biztosították azon hat nyugat-balkáni országnak az EU-tagság elérésére tett erőfeszítéseit, amelyek még nem tagjai az uniónak.

Witold Waszczykowski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh, Miroslav Lajcák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítették hazájuk arra irányuló szándékát, hogy együttműködnek a balkáni országokkal, és támogatják integrációs törekvéseiket. Pozitívan értékelték minden eddigi lépésüket az EU-hoz és a NATO-hoz való közeledés érdekében.

„Az EU bővítése felbecsülhetetlen értékű eszköz a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának és jólétének növelésére. Amint az EU Globális Stratégiájában is szerepel, a hiteles bővítési politika stratégiai befektetés Európa biztonságába és jólétébe, és egy bizonyos mértékig már eddig is hozzájárult Európa békéjének fenntartásához” – olvasható a közleményben.

„A jószomszédi kapcsolatok a sikeres EU-integráció egyik feltétele. Ezért arra biztatjuk nyugat-balkáni partnereinket, hogy folytassák az egymás közötti kapcsolataik normalizálását és fejlesztését, és a párbeszéd útján közelítsék egymáshoz társadalmaikat” – tették hozzá.

A varsói tanácskozáson a visegrádiakon kívül az említett hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Macedónia, Montenegró és Koszovó), valamint Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia, Szlovénia és Olaszország külügyminiszterei vettek részt. A találkozón a migráció, az energiabiztonság, a hibrid fenyegetések, a terrorizmus és a szervezett bűnözés kérdése is szerepelt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »