Úzvölgyi temetődúlás: a magyar ultrákat vizionáló belügyminiszter szerint senki nem sérült meg, a csendőrök példásan jártak el

Úzvölgyi temetődúlás: a magyar ultrákat vizionáló belügyminiszter szerint senki nem sérült meg, a csendőrök példásan jártak el

Carmen Dan román belügyminiszter szerint az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást.
A tárcavezető hétfői sajtóértekezletén tért ki a múlt heti úzvölgyi incidensre. Felidézte, hogy – az elnéptelenedett, hegyvidéki – Úzvölgye település és így a katonatemető is területi vita tárgyát képezi Bákó és Hargita megye között.

Hírdetés

A miniszter számos olyan megállapítást tett a rendbontás kapcsán, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

A tárcavezető azt állítja: bár volt „néhány feszült pillanat”, szerinte senkit nem ütöttek meg, senki nem sérült meg, és nem merült fel a rendfenntartó erők beavatkozásának szükségessége. „Nem történt rongálás, gyújtogatás vagy sírgyalázás. Egyedüli dolog, ami még vita tárgyát képezi, az az, hogy miként rongálódott meg a temető kapuja, mindennek kiderítése bűnvádi eljárás tárgyát képezi” – jelentette ki Carmen Dan.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »