Üzenet Budapestről – Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt

Üzenet Budapestről – Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készültek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeztek a NEK jegyében.

Erdő Péter bíboros, prímás reményét fejezi ki, hogy jövőre valóban együtt ünnepelhetünk a világ minden tájáról érkező hívekkel az Eucharisztikus Kongresszuson.

Ma fejeződött volna be Budapesten a Hősök terén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a záró szentmisével, a Statio Orbisszal. A világjárvány miatt a katolikus világtalálkozót egy évvel később rendezhetik meg. A szervezők azonban az eredeti időpontban online előtalálkozót szerveztek a NEK jegyében, ahol egy héten át Erdő Péter bíboros személyes hangvételű felvezetőivel a kongresszus előadói, tanúságtevői osztották meg videóüzenetekben gondolataikat.

A különleges találkozó zárásaként a Hősök teréről a magyar főpásztor is üzen. Arról a térről, ami számos, nagy vallási esemény emlékét őrzi. Erdő Péter felidézi ezeket: „Itt volt az 1938-as eucharisztikus kongresszus megnyitása és lezárása is. Akkor a szentmisét Eugenio Pacelli bíboros vezette, aki bíboros államtitkárként XI. Pius pápa legátusa volt, később pedig a pápai székben utóda lett.”

A főpásztor hozzáteszi, hogy ezen a téren tartotta 1991-ben II. János Pál pápa is azt az ünnepélyes szentmisét, amelyen több mint félmillió hívő vett részt.

Hírdetés

„Drámai pillanatok voltak azok, egy megszabadult országnak az útkeresése. Pont a pápai mise alatt érkezett a hír a moszkvai Janajev-puccsról. Aki abba a generációba tartozik még emlékszik rá, hogy egy pár órán keresztül az egész világ visszafojtotta a lélegzetét, hogy mi lesz ebből. És II. János Pál pápa imádkozott itt a téren a békéért, a népekért és azért, hogy mindannyian szabadságban élhessünk.”

Az online előtalálkozóra küldött üzenetekből kiderült, hogy milyen komoly tanulságokat hordoz a katolikus közösség számára a járvány időszaka. Erdő Péter így összegzi ezt:

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »