Útravaló – 2021. január 6., Urunk megjelenése

Útravaló – 2021. január 6., Urunk megjelenése

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Januárban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

A 20 + C + M + B + 21 kombináció szerepel a mai naptól a katolikus családok ajtajainak szemöldökfáin. A napkeleti bölcsek kódja, akik az evangélium tanúsága szerint elindultak, hogy megkeressék a zsidók újszülött Messiás Királyát.

Milyen keresőprogramot használsz – szokták olykor kérdezni –, Google-t, Yahoo-t vagy DuckDuckGót? Bámulatos, hogy az ember megépít egy információs sztrádát, és azon eljut bárhova. Beír egy szót, megnyomja a Keres gombot, és a keresőprogram máris dolgozik. Ijesztő gyorsasággal a világ legtávolabbi eseményét vagy mondatát is behozza a szobába. Ha kevés neki a bepötyögtetett szó, akkor megjelenik a kérés, hogy adj még több információt. Ha a napkeleti bölcsek hozzájuthattak volna ilyen ismeretekhez, bizonyára nem kellett volna kérdezősködéseikkel Heródes elé jutniuk, és akkor nyilván másként alakult volna sok minden (az én számítógépem 0,46 másodperc alatt 3.980.000-szer talál „Jézusra”).

Intelligens navigációk megmutatják: ha valahol akadály van az úton, akkor merre lehet elkerülni. Nemcsak azt jelzik, hogy hol van, amit keresünk, hanem a hozzávezető optimális utat is. A rádióban gyakran elhangzik figyelmeztetés arról, hogy baleset miatt az úton levők válasszanak más utat. Ha valahol egy forgalmas úton nagy a torlódás, a közlekedés szakemberei felhívják az autósok figyelmét, válasszanak más utat.

Hírdetés

Útra keltek tehát a napkeleti bölcsek is, hogy megkeressék az újszülött Messiás Királyt. De Heródes gonosz tervet forgat a fejében, ezért a bölcsek álmukban figyelmeztetést kapnak, hogy ne menjenek vissza hozzá, így más úton térnek hazájukba. Nos, mai elmélkedésem alapgondolata ez a más út.

Amikor tehát a bölcsek figyelmeztetést kapnak a fenyegető veszélyről, más utat választanak, melyen visszatérnek hazájukba. Sokszor a más út ment meg attól, hogy bajba kerüljünk. Ezért keresni kell azt az utat, ami más, mint a megszokott; az utat, ami elkerüli a bűnt, és nem sodródik az árral. Minden ember élete útonlét. Fontos, hogy eligazodjunk, és megtaláljuk, amit keresünk. Csakhogy a bűn leselkedik az emberre. Kifigyeli szokásainkat, és azok mellé telepszik: sőt, maga lesz a megszokás. Ezért tartsd magad olyan állapotban, hogy bármikor más útra térhess. Ha észreveszed, hogy valami kezd rosszá válni, megromlani, akkor indulj másfelé. Merj, akarj más úton járni, mint amin a bűn jár. Ha az ember elég erős, kezdeményező, leleményes és bátor, meg tudja tenni, hogy nem hagyja magát sodortatni.

Egy réges-régi történet szerint a siralomházban a halálraítélt vádolja az édesanyját, aki nem büntette meg az első stiklikért. Amikor ellopta az első csokoládét a testvérétől, a csomag cukrot a boltból, a tollat az osztálytársától, a biciklit a parkból… – vádolja, mert akkor talán nem jutott volna idáig.

A bölcsek is töprenghettek volna azon, hogy hallgassanak-e egy álomra. De nem! Figyelmeztetést kaptak, és megváltoztatták útjukat. Más úton tértek vissza. Az élőlények közül egyedül az ember képes rá, hogy változtasson azon, amit éppen csinál. Az állatok nem képesek mást tenni, mint ami ösztöneikben kialakult. Az ember viszont képes más útra térni. Vizsgáljuk meg, nem kell-e más útra térnünk? Az új év erre a legjobb alkalom.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »