Útra keltek a zarándokok – Ünnepélyes pihenő Kolozsváron

Útra keltek a zarándokok – Ünnepélyes pihenő Kolozsváron

Több százezer hívőt várnak szombaton a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményére, a csíksomlyói búcsúra. A zarándokvonatokkal több mint kétezer anyaországi érkezik, de sokan gyalog, gépkocsival, vagy buszos kirándulás keretében keltek útra.

BIR_5095_b

Kolozsváron csütörtökön délután több száz magyar várta türelmesen, majd fogadta a pályaudvarra 40 perces késéssel befutó Boldogasszony zarándokvonatot. A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum rövid műsorral készült a Csíksomlyóra tartó zarándokok fogadására; a kalotaszegi csárdásból, katonanótákból, népdalokból álló zenés köszöntő előtt Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja üdvözölte a vonaton lévő közel ezer anyaországi zarándokot.

„Úgy vélem, óriási jelentősége van annak, hogy a vonat végighalad Erdélyen és a Székelyföldön, és meg-megáll, megerősítve az itteni magyar kisebbséget magyarságában” – fogalmazott a diplomata. A népzenei műsort követően Kovács Sándor kolozs-dobokai katolikus főesperes mondott áldást a zarándokokra. „A magyar nép azért igyekszik eljutni Csíksomlyóra, hogy hitében megerősödve térjen vissza” – fogalmazta meg a zarándoklat célját.

A zarándokok részéről Görbe László piarista szerzetes köszönte meg a fogadtatást, majd Biró László püspök adta áldását a kolozsváriakra, akik hosszasan integettek a magyar és székely zászlókkal díszített szerelvény után. A Misszió Tours által szervezett Boldogasszony zarándokvonattal idén minden eddiginél több utas érkezik a pünkösdi búcsúra, a 16 vasúti kocsin több mint 950 hívő teszi meg a 15 órás utat Budapestről Gyergyószentmiklósig.

BIR_5149_b

Pénteken újabb, a pünkösdi búcsúra tartó mintegy 1200 anyaországi zarándokot szállító szerelvény érkezik Erdélybe, a Kárpáteurópa Utazási Iroda által szervezett zarándokvonat fővédnöke Böjte Csaba. A pénteken hajnalban Szombathelyről induló Csíksomlyó Expresszhez a budapesti Keleti pályaudvaron kapcsolják hozzá a Székely Gyorsot, mely délelőtt, Biharpüspökinél lépi át a határt, majd Nagyvárad, Kolozsvár, Déda, Gyergyószentmiklós érintésével érkezik Felcsíkba, ahol a zarándokokat elszállásolják. Kolozsváron őket is ünnepi műsorral várja a KIFOR.

A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsún, vasárnap pedig a Gyimesekbe, az ezeréves határhoz mennek, míg este Madéfalván vesznek részt a Csík zenekar szabadtéri koncertjén. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye hétfőn – Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly és Érmihályfalva érintésével – tér vissza Magyarországra.

A csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot a pénteken 19 órakor kezdődő szentmise nyitja a kegytemplomban, ahol egész éjszakán át tartó virrasztás lesz. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon 10.30-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom-oltárhoz.

A 12.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét – amelyet a Duna Televízió és a Mária Rádió élőben közvetít – Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be. Szentbeszédet a búcsú egyetlen meghívottja, Csintalan László kanonok, főesperes, csíkdelnei–csíkpálfalvi plébános mond. A kegytemplomban a 19 órakor kezdődő, pünkösd előesti szentmisét követően reggelig tartó virrasztás lesz. Vasárnap, pünkösd ünnepén reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7-kor lesznek misék, akárcsak hétfőn, pünkösd másodnapján.

Pünkösd vasárnapján egyébként két ünnepi eseménynek ad otthont Csíkszereda: 11 órától a Szent Kereszt plébániatemplom és a Millenniumi templom közötti téren tartják a bérmálkozási szertartást, majd 13 órától a Márton Áron-szoborcsoport avatóünnepségére a Szabadság téren, ahol Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mond ünnepi beszédet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »