Útra keltek a zarándokok – Ünnepélyes pihenő Kolozsváron

Útra keltek a zarándokok – Ünnepélyes pihenő Kolozsváron

Több százezer hívőt várnak szombaton a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményére, a csíksomlyói búcsúra. A zarándokvonatokkal több mint kétezer anyaországi érkezik, de sokan gyalog, gépkocsival, vagy buszos kirándulás keretében keltek útra – számol be Kiss Előd-Gergely és Pap Melinda a kronika.ro-n.

Kolozsváron csütörtökön délután több száz magyar várta türelmesen, majd fogadta a pályaudvarra 40 perces késéssel befutó Boldogasszony zarándokvonatot. A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum rövid műsorral készült a Csíksomlyóra tartó zarándokok fogadására; a kalotaszegi csárdásból, katonanótákból, népdalokból álló zenés köszöntő előtt Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja üdvözölte a vonaton lévő közel ezer anyaországi zarándokot.

„Úgy vélem, óriási jelentősége van annak, hogy a vonat végighalad Erdélyen és a Székelyföldön, és meg-megáll, megerősítve az itteni magyar kisebbséget magyarságában” – fogalmazott a diplomata. A népzenei műsort követően Kovács Sándor kolozs-dobokai katolikus főesperes mondott áldást a zarándokokra. „A magyar nép azért igyekszik eljutni Csíksomlyóra, hogy hitében megerősödve térjen vissza” – fogalmazta meg a zarándoklat célját.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »