Útra kel az egyik legnagyobb magyar zarándokcsoport

Útra kel az egyik legnagyobb magyar zarándokcsoport

Csütörtökön indul Csíksomlyóba a Boldogasszony Zarándokvonat. A közel ezer utas között lesz kétszáz iskolás is, akik a kormány támogatásával kedvezményesen juthatnak el a pünkösdi búcsúba.

Napokon belül indul a legnagyobb magyar katolikus zarándoklat, amelynek részeként csütörtök reggel kezdi meg Csíksomlyóra vezető útját a Boldogasszony Zarándokvonat. A budapesti Nyugati pályaudvarról kigördülő szerelvényen közel ezer hívő utazik a székelyföldi búcsújáró helyre.

Az egyik legnagyobb magyar  zarándokcsoport tagjai közül több mint kétszáz fiatal – iskolások, gimnazisták és gyermekvédelemben nevelkedők – a kormány támogatásával kedvezményesen juthat el a pünkösdi búcsúba. A vonattal tart a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László püspök és a hívekkel zarándokol Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős helyettes államtitkár feleségével és a gyermekeivel.

A kora reggeli indulás előtt az útrakelőket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatja és Bíró László püspök áldja meg. A zarándokvonatot a Szent Márton év tiszteletére felmatricázott  Szent Márton mozdony húzza Püspökladányig.

Május 12-én a kiutazás közben ünnepélyesen fogadják a zarándokszerelvényt Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson is.

Az idén május 14-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.

Az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, abban az évben, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. A búcsú idején a szombati nagymiséket a templom feletti Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágó gyepén szokták tartani.

A székelyföldi eseményeket pünkösd vasárnap reggel nyolc órától Gyergyószentmiklós főterén püspöki szentmise zárja, majd még aznap hazafelé a magyar határhoz közeli Nagykárolyban is köszöntik a Kárpát-medence sok vidékéről érkező zarándokokat.

Az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar megy majd ki a fogadásokra, illetve a helyi egyházi és közéleti személyiségek is részt vesznek az ünnepségeken.

hirado.hu

The post Útra kel az egyik legnagyobb magyar zarándokcsoport appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »