Ütősnek hangzik: civilek már készülnek Obama németországi látogatására

Ütősnek hangzik: civilek már készülnek Obama németországi látogatására

Barack Obama fogja megnyitni április 24-én a legendás kereskedelmi seregszemlét, ipari kiállítást, a Hannover Messe-t. Az Egyesült Államok elnökének látogatása kapcsán civilek arra készülnek, hogy újból felszólaljanak a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) ellen.

Bár Németországban szervezték meg a több százezres TTIP-ellenes tüntetést, a német vezetés elkötelezettnek tűnik az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény mellett.

Berlin és Washington együttműködésére jó példa, hogy a sorrendben tizenkettedik hannoveri kiállítást (április 25-29.) Barack Obama nyitja meg. Az Enterprise Europe Network által szervezett üzletember-találkozón az érdeklődőknek exkluzív környezetben lesz lehetősége előre leszervezett tárgyalásokat bonyolítani, a grandiózus Hannover Messe-n 2005 óta 2800 cég vett részt és 21500 tárgyalást folytattak le.

Civilek ugyanakkor demonstrációra készülnek a jeles esemény tiszteletére, és a transzparensek, színpad és egyéb technikai eszközök finanszírozásához adományokat gyűjtenek.

A Hannover Mese-vel szemben a méltányos kereskedelemnek (fair trade) az a célja, hogy ne nőjön szakadék a fejlett és fejlődő országok között, a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal és folyamatos fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben.

(Mivel úgysincs kiránduló idő, nézze meg A Seattle öt napja című filmet!)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »