Utolsó aktív napok a Selye János Gimnáziumban

Utolsó aktív napok a Selye János Gimnáziumban

Egészen rendhagyó módon, diplomáciai kötöttségek nélkül látogatott el június 20-án a Selye János Gimnáziumba Barbara Wolf német és Pascal Le Deunff francia nagykövet. A négyfős küldöttséggel az iskola igazgatója, Andruskó Imre és Vlahy Anita angoltanár beszélgetett.

Látogatásuk apropója a kisebbségek helyzete, a szlovákiai magyar iskolarendszer, a gimnázium helyzete, óralétszám, béremelés volt. Érdeklődtek a szlovák és az idegen nyelv oktatásáról közvetlenül, kötetlenül, mellőzve a diplomáciai protokollt.

Június 21-én jutányos áron nézte meg az első három évfolyam – közel 280 diák – a Toxikoma című filmet a Tatra Moziban. A sztori  Szabó Győző heroinfüggőségének és gyógyulásának legkeményebb időszakát meséli el, amelyből nem lett volna kiút a színészt vasmarokkal fogó, de időnként az egész világgal konfliktusba kerülő Csernus Imre útmutatása nélkül. A fiatalokat, akiket „nem hat meg semmi”, és minden elrettentő taktikával szemben szkeptikusak, ez a film is szembesítheti a drogok veszélyeivel, így hatékony elrettentésként szolgálhat.

Június 22-én, a komáromi Család-, Munkaügyi és Szociális Hivatal EURES-tanácsadói tartottak előadást a gimnázium dísztermében. A komáromi munkahivatal két szakembere, Janík Ida és Ďumbier Gyöngyi az aktuális munkapiaci helyzetről, az EU tagországai közötti munkaerő-áramlás elősegítéséről, az idénymunkáról adtak tájékoztatást, tanácsokat.

A tanintézmény egykori diákja, Ďumbier Gyöngyi szaktanácsadó a pályaválasztással kapcsolatos fontos szempontokat ecsetelte, s kitért a munkaerőpiaci helyzet alakulására. A harmadikos diákok figyelmét felhívta arra a kötelességükre, hogy ha nem nyernek felvételt az általuk kiválasztott egyetemre, azonnal jelentkezzenek a munkahivatalba.

A találkozót Konczer Lajos mérnök, a Com-Therm vállalat képviselője és Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója nyitotta meg. A verseny célja, hogy a csapatok minél többet játszhassanak 24 óra alatt.

Hírdetés

A kora esti órákban kezdődtek a gálameccsek. Ezen a napon este 7 órakor indult az Éjszaka a gimnáziumban program megnyitója.  A „bentalvós buli” programját a diákönkormányzat tagjai állították össze, volt táncház, koncert, szeánsz Szabó Gábor tanár úrral, palacsintasütés, író-olvasó találkozó az iskola diákjával, Drozd Ádámmal, karaoke.

A gimnazisták több helyszínen vehettek részt a színesebbnél színesebb programokban. Azok számára, akik nem kimondottan az előadások és foglalkozások miatt jelentkeztek az „ottalvásra”, hanem csupán azért, hogy együtt lehessenek a barátaikkal, gimnáziumi társaikkal, a két filmező teremben, a társasjáték-, illetve hangszerteremben, vagy akár a büfében ezt megtehették.

Június 23-án Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD., a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet Mammológiai osztályának főorvosa és Dr. Erika Zámečníková szlovák nyelvű előadását hallgathatták meg a diákok a rákszűrés fontosságáról. A program célja a rákbetegségek megelőzése, az egészségnevelés és az információk széles körben való terjesztése. Az előadáson felhívták a gimnazisták – nemcsak a lányok, de a fiúk figyelmét is, hogy bizonyos súlyos betegségeket már a tünetek megjelenése előtt felismerhetünk, ezzel pedig megelőzhetjük azokat, vagy javíthatjuk a gyógyulás, a túlélés esélyeit.

Pénteken, június 24-én immár hagyománnyá vált az egyetemi börze. Aulánkba öt egyetem nyolc kara érkezik, mint például a Selye János Egyetem, Komenský Egyetem matematika-fizikai kara, a Széchenyi Egyetem, Konstantin Filozófus Egyetem.

Június 25-től 28-ig osztálykirándulások lesznek. Ennek során nemcsak a Tátrába, de a Balatonra és Prágába is szerveznek utakat. Június 29-én, az idei iskolaév utolsó előtti napján különböző sportprogramok, kulturális események várják diákjainkat a Holt-Vágon, illetve az iskolában. Az ünnepélyes tanévzáróra június 30-án a városi művelődési központban kerül sor.

(Králik Zsuzsanna/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »