Utoljára repült a Tu-154-es

Az egykor népszerű szovjet géptípus utolsó járatán Minszkből a fehérorosz Gomelbe közlekedett. A cég tájékoztatása szerint a flottából véglegesen csak december végén vonják ki, addig az ország északi részébe charter járatként munkásokat fog szállítani.

Ezzel az utolsó még kereskedelmi forgalomban közlekedő Tu-154-es is távozott, a világon már csak két légi cég repüli a típust: az észak-koreai Air Koryo, valamint a jakutföldi regionális Alrosa. Az unióból a típus korábbi verzióit már kitiltották, mivel hajtóműveik túl zajosak.

Budapest, 2003. április 5. Egy TU-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren. MTI Fotó: H.Szabó Sándor

Egy Tu-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren 2003-ban (MTI Fotó: H.Szabó Sándor)

A Belavia egy évvel ezelőtt tervezte, hogy leállítja az utolsó Tupoljevét is, 2015 júliusában a Genf-Minszk járat lett volna az utolsó, de a gépet tovább üzemeltették.

A Tu-154-es a Szovjetunióban készült, háromhajtóműves, keskenytörzsű gép, amelyet a Boeing 737-es, és az Airbus A320-as ellenfelének szántak. Az először Kuznyecov, majd később csendesebb, és nagyobb teljesítményű Szolovjov hajtóművekkel szerelt típus 1972-ben mutatkozott be az Aeroflotnál, gyártását 2013-ban állították le 1026 példány előállítása után.

Elsődleges üzemeltetői szovjet-orosz regionális légitársaságok, valamint az Aeroflot voltak, de a Malév is repülte a típust 2001-ig. A Tu-154-esekhez kötődik két Malév-baleset is, a bejrúti járat 1975-ös tengerbe zuhanása, valamint a thesszaloniki járat 2000-es balesete, utóbbiban nem sérült meg senki, de a gépet le kellett selejtezni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »