„Útiterv” a román diaszpóra hasznosítására

„Útiterv” a román diaszpóra hasznosítására

Bukarestnek nemzeti prioritásként kell kezelnie a külföldön élő román közösségeket Klaus Johannis elnök szerint. 

00eper03_b

Az államfő a világ összrománságának minden év májusának utolsó vasárnapján ünnepelt napja alkalmából vasárnap közzétett üzenetében bejelentette: felkérte a kormányt egy olyan „útiterv” kidolgozására, amelynek segítségével az anyaország kiaknázhatja a diaszpórában rejlő potenciált.

Johannis meggyőződésének adott hangot, miszerint munkájuk, kitartásuk és bátorságuk révén a külföldön élő románok értéket jelentenek befogadó közösségük számára, mindemellett becsületére válnak Romániának. „Roppant örülnék, ha a külföldön szerzett tapasztalatukat az ország javára hasznosíthatnánk. Éppen ezért felkértem a kormányt egy olyan útiterv kidolgozására, amelynek révén a valóságban is nemzeti prioritássá emelhetjük a diaszpórát. Ennek megfelelően nem pazarolnánk el a külhoni románokban rejlő potenciált, hanem Románia fejlődése érdekében hasznosíthatnánk azt a kivándorolt polgárok hazatérése útján vagy azáltal, hogy a nagyvilágban képviselik az országot” – szerepel Johannis üzenetében.

Az államfő külön említést tett arról, hogy a bukaresti hatóságoknak támogatniuk kell a Moldovai Köztársaságban és a jelenleg Ukrajnához tartozó Észak-Bukovinában élő románokat identitásuk, hagyományaik és kultúrájuk megőrzésében. Végezetül az elnök felhívást intézett valamennyi román állampolgárhoz – éljenek Romániában vagy az ország határain túl –, hogy védelmezzék értékeiket, legyenek egységesek, továbbá legyenek „jó románok”.

Mint arról már beszámoltunk, a bukaresti hatóságok képtelenek hazacsalogatni a külföldre kivándorolt románokat, akiknek száma becslések szerint túlszárnyalja a négymilliót. Bár egy korábbi, a parlament által még meg nem vitatott törvénytervezet egy év erejéig havi ötszáz eurós állami támogatással ösztönözné a vendégmunkások hazatelepedését, a külföldön élőket elsősorban a korrupció, az alacsony életszínvonal és az otthoniak eltérő gondolkodásmódja riasztja el a szülőföldjükre való visszatéréstől. Egyébként a román vendégmunkások által az elmúlt tíz év alatt hazaküldött mintegy hatvanmilliárd euró meghaladja az ugyanebben az időszakban végrehajtott külföldi beruházások volumenét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »