Ütést kapott a Fidesz, jön fel az ellenzék

Ütést kapott a Fidesz, jön fel az ellenzék

2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozta a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu ismertetett.

A Fidesz–KDNP támogatása decemberről januárra 4, februárban újabb 5 százalékpontot esett. A Republikon mérései szerint Orbán Viktor pártja 48 százalékon áll a biztos szavazók körében, 2017 nyara óta nem mérték ilyen alacsonyan a kormánypártot, bár meg kell jegyezni, hogy a szám továbbra is masszív támogatottságot jelez.

Ezzel párhuzamosan az ellenzéki pártok – a Momentum és az Együtt kivételével – erősödtek. A leglátványosabban az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok (a januári mérésben a Magyar Liberális Párt még önállóan szerepel) pártszövetség, amelynek tábora januárhoz képest újabb 3 százalékpontot gyarapodott, és most 17 százalékon áll, míg a Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció továbbra is fej fej mellett egyensúlyozik a parlamenti küszöb környékén, de mindkét párt javított 1-1 százalékpontot januárhoz képest.

A teljes népesség körében a Fidesz 3 százalékpontos csökkenéssel 29 százalékra csúszott vissza, a Jobbik most 12, az MSZP-Párbeszéd-MLP 11 százalékon áll, az LMP és a DK 3-3 százalékon, míg a bizonytalanok aránya továbbra is 39 százalék.

A közvélemény-kutatás adatfelvétele február 9. és 22. között volt. A Republikon Intézet elemzése megjegyzi: az adatokból úgy tűnik, hogy egyrészt az Elios-ügy árthatott a Fidesznek, másrészt az ellenzéki pártoknak használt az, hogy az együttműködés körüli viták helyét a kampány vette át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »