Utcára vonult a szélsőjobb és a baloldal

Utcára vonult a szélsőjobb és a baloldal

Összecsapás tört ki a tüntetők és a rendőrök között a Brenner-hágónál. Négy rendőr megsérült, húsz tüntetőt pedig őrizetbe vettek. A tömeg a tervezett osztrák határellenőrzések miatt tiltakozik. Berlinben a kancellár távozását követelő szélsőjobb és a baloldal is az utcára vonult.

„Romboljuk le a határokat!” jelmondattal jelentek meg a tüntetők a Brenner-hágónál, alig néhány száz méterre az osztrák–olasz határtól. Az ellen tiltakoztak, hogy a bécsi kormány a határellenőrzések szigorítását tervezi a migránsok miatt.

A demonstrálók főként anarchistákból álló csoportja a Brenner-hágó olasz oldalán rátámadt a rohamrendőrökre. Kövekkel és petárdával dobálták meg az egyenruhásokat, akik könnygázzal fékezték meg a tömeget.

Az összecsapás a pályaudvaron is folytatódott. Az utcai harcokban több rendőr is megsérült, számos tüntetők őrizetbe vettek. A demonstrációt a gyülekezési tilalom ellenére szervezték meg. Az elmúlt hetekben ugyanis több megmozduláson egymásnak estek a tüntetők és a rendőrök.

A határellenőrzést az osztrák vezetés június elsejétől akarja visszaállítani, hogy csökkentse az illegális bevándorlást. Tavaly 27 ezer menekült érkezett Olaszországból, idén számuk ennek sokszorosa lehet. Szombaton Jean-Claude Juncker közleményben figyelmeztette Ausztriát, ne vezesse be a szigorításokat. Az Európai Bizottság elnöke szerint a lépés gazdasági és politikai katasztrófát jelentene.

A német fővárosban a Angela Merkel kancellár lemondását követelte az utcákon a szélsőjobboldal.

„A főpályaudvarnál 1000-en vannak a számításaink szerint, de körülbelül 5000 résztvevőt jelentettek, ennyi a kettő közötti különbség. De megjelentek az ellentüntetők is, számuk 4500 lehet” – számolt be Wienfried Wenzel, a berlini rendőrség szóvivője.

A baloldali ellentüntetők többször is megpróbálták áttörni a menetet biztosító kordont, palackokkal dobálták meg a bevándorlásellenes tömeget. A rendőrök hamar megfékezték őket, több személyt pedig előállítottak.

Tavaly óta jelentősen megnőtt a radikális Alternatíva Németországnak párt támogatottsága, az AfD a legnagyobb parlamenten kívüli erővé nőtte ki magát. Egy kedden megjelent felmérés szerint a párt simán bejutna a Bundestagba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »