Utálják a megújult Petőfit

Utálják a megújult Petőfit

Hallgatók ezrei támadják az új irányt vevő közszolgálati adót.

Dühös hozzászólásokkal támadják a hallgatók a Petőfi Rádiót. Mint arról lapunk is beszámolt, a közmédia fiatalokra hangolt adója jelentős átalakuláson megy keresztül. Ennek következtében felmondott a Petőfi meghatározó alakjának számító Horváth Gergely, és távozott Juhász Bálint is, aki az eset kapcsán „véres péntekről” írt a Facebookon: az átalakítással járó kirúgásokra utalva. A Talpra, magyar! című reggeli műsor hangját, Buda Mártont a délutáni műsorsávba helyezte a vezetőség – mire ő felmondott –, helyét Peller Mariann, Harsányi Levente és Szakál Miklós vette át. Leginkább ez a változás verte ki a biztosítékot a hallgatóknál.

Az első adás óta kiábrándult, dühös és gyalázkodó hozzászólások lepték el a Petőfi Facebook-oldalát. „Két perc elég volt, hogy elkapcsoljak”, „több éve hallgattam a Petőfit, a mai napig”, „volt egy rádió, ahol a kultúra szólt, köszönjük a politikának, hogy ezt is elkúrták”, „a legrosszabb élményem a megújult rádió”, „kedves szerkesztők, a mi pénzünkből gyártjátok ezt a szart”. Ezrével érkeznek az újabb és újabb üzenetek, amelyben a hallgatók egyértelműen jelzik, tévedésnek tartják a Petőfi új irányát.

A rádió a 2007-es átalakítást követően a fiatalokat célozta meg műsorával, és hamarosan az egyik leghallgatottabb adóvá vált itthon. A legnépszerűbb zenekarok mellett ráadásul számos ismeretlen előadó is lehetőséget kapott a Petőfin, sokuk ennek köszönhetően ért el komoly sikert. Ez a szemléletmód változik most meg a rádiónál, amely új szlogent is kapott, a Nagyon zenét Életed ritmusára cserélték. Az irány egyértelmű: a kereskedelmi rádiók felé mozdult el a közszolgálati adó.

Megkerestük a Petőfi Rádiót, mondanák el a véleményüket az átalakításról és az erre adott elkeseredett hallgatói reakciókról. Válaszukban hangsúlyozták, hogy a rádió Magyarország legprogresszívebb adója, amely „egyfajta referenciapont a hazai piacon”. Ez a szellemiség továbbra is megmarad, folyamatos újításokkal jelentkeznek majd a jövőben is – nyugtattak meg mindenkit.

A változások kapcsán kiemelték, hogy a „véres péntek” valótlan állítás, egyetlen belső munkatársat sem rúgtak ki a rádiótól, a két távozó önként mondott fel. A külsős szerződéseket azonban jórészt megszüntették. És hogy miért volt szükség az irányváltásra? Elsősorban a hallgatottság miatt, amely tavaly őszre jelentősen visszaesett. Mint írták, a rádió kultúrmissziót teljesített az underground zenék megismertetésével, és vállalta ennek minden hátrányát: csapongó volt és kiszámíthatatlan. Ezt pedig a hallgatók elutasították. Ezért van szükség a változásra, és ezért „nem fair” támadni őket – vélik, hiszen csak „hallgatottabb, szerethetőbb, kiszámíthatóbb Petőfit szeretnének”.

A dühös hallgatói véleményeket ugyanakkor nem kommentálták. Mindössze annyit írtak, büszkék arra, hogy a délutáni sávba száműzött (s inkább a távozást választó) Buda Mártont ilyen sokan szeretik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »