Úszol, vagy repülsz!

Úszol, vagy repülsz!

Elsősorban az akarat és kitartás hiányzik az egészségesebb élethez.

A pekingi Thingshua egyetem diákjainak új követelménnyel kell szembenézniük. Aki diplomát akar szerezni, annak bizonyítania kell, hogy tud úszni, mégpedig legalább 50 métert, bármilyen úszásnemmel. Aki erre nem képes, az vagy repül, vagy megtanul úszni az egyetem által biztosított tanfolyamon. A sporttanszék vezetője szerint erre azért van szükség, mert bár az 1911-től működő egyetem folyamatosan forszírozza a sport fontosságát, a diákok mégis egyre kevesebbet sportolnak, márpedig a mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez. Egyébként az egyetemnek 19 „fióküzeme” van, több kínai politikus keltetőhelye, és ismert emberek, köztük amerikai elnökök is adtak itt elő.  

Igen, közismert tény, hogy a mozgás fontos egészségvédő tényező. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mozgáshiány, az ún. hipokinézis 6–10 százalékkal járul hozzá a civilizációs betegségek kialakulásához, és 10 százalékban az aktív életszakaszban való elhalálozáshoz. Igen, tudjuk ezt, ugyanúgy, mint azt is, hogy a dohányzás ugyancsak ártalmas, ennek ellenére sokan abban reménykednek, hogy ez mindenki másra vonatkozik, csak rájuk nem. 

Hírdetés

Például a Fórum Intézet legújabb felmérése szerint a szlovákiai magyarok 30 százaléka dohányzik (az uniós átlag 28%), ebből 15% rendszeresen vagy gyakran. Szabadidejében 5% sportol naponta, 15% legalább háromszor hetente, 49% elvétve, 31% pedig soha. Az „elvétve” is kevés, mert a WHO szerint legalább heti háromszor 30 percet kell mozogni. Vagyis a magyarok 80 százaléka nem sportol. 

Ilyenkor szoktak jönni a magyarázatok, hogy ez azért van, mert az embereknek nincs idejük, pénzük, lehetőségük, stb. Holott az igazság az, hogy az embereknek elsősorban nincs akaratuk és kitartásuk. Ezt valamennyi korábbi kutatásunk is igazolta, amelyekből kiderült, hogy a nem sportolók leginkább azért nem sportolnak, mert nincs hozzá kedvük. Legalább őszinték.  És ez reménykeltő. 
 
Mert az is köztudott, hogy amíg az ember csakis másokat és a külső körülményeket okolja valamiért, addig nem tud szembenézni önmagával, és nem tudja megváltoztatni azt, ami a hatalmában áll. Aki viszont őszinte, az szembenéz önmagával, és ekkor jöhetnek az ötletek, a megoldások. Nekem nagyon tetszik a következő kezdeményezés, amely Nyitranovákon született, az alapiskolás szülők összefogásából.

Kitalálták, hogy a gyerekek gyalog fognak iskolába járni. Minden reggel más szülők szedik össze őket. Amikor az ügyeletes szülők „begyűjtik” a gyerekeket, a többi szülőnek SMS-t írnak, hogy a gyerekük már velük van. Az egyik ügyeletes megy elöl, a másik zárja a sort, köztük vonulnak a nebulók. Az elején csak néhányan kapcsolódtak be a reggeli gyaloglásba, ma már húszan vannak. Nagyjából két kilométert taposnak. Hetente ötször.
Ilyen egyszerű.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »