Úszó-Eb: ragyogó magyar délelőtt Londonban

Úszó-Eb: ragyogó magyar délelőtt Londonban

Két olimpiai kvótát is szereztünk a londoni úszó-Eb csütörtök délelőtti programjában: Bohus Richárd 100 m, Verrasztó Evelyn 200 m gyorson tempózhat Rióban. Több igen kellemes meglepetést is szereztek – főleg a hölgy úszók.

Fél szemmel már a délelőtti program előtt az estire figyeltünk, de csütörtök 11 órai kezdettel is tucatnyi magyarnak szurkolhattunk a londoni úszó-Eb-n az előfutamok és elődöntők során.

Tempós kedvenceink

Elsőként a 100 m mellen korábban 20. helyen zárt Sebestyén Dalmáért szoríthattunk, ő az 5. előfutamból várakozáson felül, 10. legjobb időeredménnyel verekedte magát tovább az este negyed 9 után kezdődő középdöntőbe. Nagy esélye nincs a döntőre, igaz, a középdöntőre sem volt, így lesz miért izgulni.

A szintén 100 méteren teljesítő férfi gyorsúszókkal folytatódott a program, négy magyarral: Bohus Richárd volt közülük a legjobb, 9. ideje (48,92) egyrészt olimpiai kvótát, másrészt középdöntőt ért. Rajta kívül a többiekért (Kozma Dominik, Holoda Péter, Takács Krisztián) már nem áll módunkban fohászkodni.

100 méter pillangón elvileg három magyar hölgyet is láthattunk volna az előfutamok során, de Hosszú Katinka a programsűrűség miatt eldobta ezt a számot (200 vegyesen aranyért úszik este), Verrasztó Evelyn pedig kisvártatva az olimpiai kvótáért ugrott medencébe a 4×200-as női gyorsváltó első tagjaként. 100 pillén tehát jött Szilágyi Liliána, aki gyenge rajt és jó hajrá, valamint rossz benyúlás után futamában a 3. lett, összesítésben pedig 5. helyen jutott az esti középdöntőbe, pedig neki csak a 23. legjobb ideje volt az Európa-ranglistán. Nagy meglepetésre készülhet.

800-as férfi gyorsúszóink közül a 19 esztendős Rasovszky Kristófnak tapasztalatszerzés maradt a londoni Eb, 8 percen kívül teljesített, nem úgy Gyurta Gergely, aki az 1500-on szerzett 4. helye után most megint döntőben bizonyíthat, a 8. idővel csusszant a fináléba!

Tartalékosan a második helyen

És akkor jött a hölgyváltó: a tartalékosnak számító Verrasztó, Kapás, Késely, Jakabos négyessel szálltunk medencébe, nyitó emberünk pedig kvótáért harcolt 200 gyorson. Meg is szerezte magának, így bár a hosszabb távokon jó Kapás Boglárka alatt visszaestünk a 3. helyre futamunkban, Késely Ajna visszahozta a kvartettet a második helyre, ahol Jakabos Zsuzsanna meg is tartotta. Reménykeltő volt az úszás, és Hosszú Katinka még benne sem volt a négyesben.

Annál inkább benne lesz az esti programban, ahol 200 vegyesen – mint írtuk – aranyért úszik, csakúgy, mint Kapás Boglárka. De nem szaladunk előre, este 6.45-kor jövünk a programmal, érdemes lesz az MNO-val tartani – percről percre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »