Úszó-Eb: behódolva Oroszország előtt

Egy arany, egy bronz a végére, teljesült tehát a szakvezetés 8 aranyérmes „elvárásfélesége”, Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanis valójában nem szeret érmekről beszélni, inkább arról, kitől várja el, hogy rövid pályás legjobbját megússza egy adott rövid pályás világversenyen. Most azért ez sokaknak nem sikerült, és többek a program összeállítása miatt visszaléptek számoktól, néhányan pedig formán kívül érkeztek a dániai rövid pályás világversenyre, és ez csak utólag derült ki… de az általánosítások helyett jöjjenek a zárónapi konkrétumok!

Összesen öt versenyzőnk volt érdekelt a vasárnap esti döntőkben, de csak összesen 3 számban, 100 férfi gyorson és 200 férfi pillangón voltak ketten-ketten, 400 gyorson „árválkodott” Kapás Boglárka, hogy aztán ő legyen a hófehérke a törpék között. A 100 méteres férfi gyorsúszás döntőjébe Kozma Dominik 4., Németh Nándor 6. idővel jutott be, előbbi feledtetni akarta az Eb-n eddigi, a vártnál talán gyengébb teljesítményét, a 18 éves egri Németh már a délelőtti középdöntőbe is úgy keveredett be, hogy történt egy visszalépés, így megcsípte a 16. pozíciót, hogy aztán egyéni legjobbján 7 tizedet javítva jusson a fináléba. Ahol aztán nem sikerültünk nagyon fényesen, Doma 6., Nándi 8. helyen ért célba, de helyét legfeljebb Kozmának kellett megmagyaráznia:

http://mno.hu/

Percekkel később jött Kapás 400 gyorsa, és féltávig kísértetiesen ugyanúgy történt minden, mint 800-on: a német Köhler fogta magát, és mindenkitől meglépett, ám 100-nál Bogi kapcsolt, és 300 méterre „visszaegerészte” magát, majd az utolsó 50 méterre már nem hagyta érvényesülni Köhler kiváló lábmunkáját. A dobogón úgy nézett ki Kapás Boglárka vetélytársaival, mint Egerszegi Krisztina a kelet-német Otto árnyékában 1988-ban a szöuli olimpián 200 háton.

Hírdetés

– Majdnem minden a terv szerint ment, egyszer lecsúszott a második száznál a lábam a fordulókor, arra gondoltam, hogy ha ennyin múlik az aranyérem, akkor nem tudom, mit csinálok. Az országos csúcs nagy álmom volt, boldog vagyok, hogy most sikerült. Talán ez a félresikerült mozdulat adott erőt a végére. Mostanra kijelenthetem, visszajöttem a mélypontról. Remélem, a jövő nyári Eb-n is ezt a Bogit fogom tudni mutatni, mindent megteszek azért, hogy így legyen – utalt az M4-nek adott villáminterjúban arra, hogy a nagymedencés világbajnokság nyáron egy, a felkészülésen kívül eső probléma miatt nem úgy sikerült neki, ahogyan eltervezte. De megdöntötte Hosszú Katinka országos csúcsát, ami egy újabb sort nyit az Iron Lady kívánságlistáján.

http://mno.hu/

Sós kapitány elképzelhetőnek tartotta lapunknak nyilatkozva, hogy 200 férfi pillén „magyar 1.-2.” lesz a dobogón, emiatt érdeklődéssel vártuk, mi lesz ebben a számban azok után, hogy négy magyar (Cseh László, Kenderesi Tamás, Biczó Bence, Tekauer Márk) szerepelt a legjobb nyolc időt teljesítő magyarok listáján – közülük ketten szerepelhettek a döntőben a szabályok szerint. Aztán Cseh László mindösszesen 50 méterig volt versenyben, majd egyszer csak elkezdett lemaradni, végül rosszul sikerült a benyúlása, és 5. hellyel kell, hogy beérje, ami ezen az Eb-n a legjobb helyezése, pályafutása során másodszor fordul elő, hogy nem dobogós. Először szintén Dániában és szintén rövid pályás Eb-n volt ilyen. Kenderesi Tamás bronzérmes lett, felszabadultan nyilatkozott a köztévének: – Ez volt a legjobb érzésű utolsó fordulóm. Nem gondoltam volna, hogy érmet nyerek, örülök neki egyelőre nagyon. Ez a bronz most nagyon nagy plusz lesz, megerősítés a jövőre.

Cseh László nyilatkozata az utolsó 5 napon át tartó tudósításfolyamunkban: – A saját tempómat nem bírtam. Reggel jól mentem, most nem volt meg a dinamika. Menni kell tovább, januártól úgy kell beleállni az edzésekbe, hogy újra menjen – öröm tehát az ürömben, hogy Cseh nem hagyja abba az úszást, 2018-nak is nekirugaszkodik. Az érmekkel kezdtük, azzal is fejezzük be: Magyarország a második az éremtáblázaton Oroszország mögött, 8 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal. Az úszók az évet kedden úszógálával zárják, most még egyet Koppenhágában alszanak válogatottunk tagjai.

Köszönjük egész heti kitartó figyelmüket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »