USA: Újrarajzolhatják a demokratákat hátrányosan érintő választókörzeteket

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította a pennsylvaniai republikánusok kérését, újra lehet rajzolni az eddig a demokratákat hátrányosan érintő választó-körzeteket. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy olyan kerületek jöjjenek létre, amelyekben a kapott szavazatokkal arányos képviseletet szerezhetnek a demokraták.

Úgy nyerte meg a 2016-os elnökválasztást Donald Trump, hogy ellenfelére, Hillary Clintonra többen szavaztak. Az amerikai választási rendszer fonáksága nemcsak az elnöki, hanem a 2 évente rendezett képviselői és szenátusi választáson is tetten érhető a szakértők szerint. Főleg akkor, ha egyes kerületek határait egyik vagy másik párt érdekében átrajzolják, ahogy az a 8 évvel ezelőtti népszámlálás után is történt.

2012-ben és 2014-ben például a demokrata párt hiába kapott több szavazatot, a republikánusok több mandátumhoz jutottak.

A Republikánus párt az Egyesült Államokban régóta arra épít, hogy a törvényhozás helyi szintjeinek megszerzésével átrajzolhassa a választási térképet és ezáltal bebiztosítja helyzetét.

– A 2008-as választás után, amely során Barack Obamát választották meg, és a demokraták nagy többséget szereztek a szenátusban és a képviselőházban, a republikánusok megnézték az ország demográfiai adatait, és rájöttek, tenniük kell valamit, hogy visszakerüljenek a hatalomba. rájöttek, hogy a választókerületek újrarajzolásával a 2010-es népszámlálás után ez lehet a lehetséges út. A REDMAP, (a választókerület-átrajzolási projekt) 30 millió dolláros kísérlet volt arra, hogy megszerezzék az állami képviseletét ezekben az inga államokban: Pennsylvaniában, Észak-Karolinában, Michiganben, Virginiában, Wisconsinban Ohióban – mondja az amerikai választási szakértő.

Hírdetés

David Daley szerint a republikánusok egy évtizedre bebetonozták a hatalmukat a 10 billegő államban.

– A miénk egy 50-50 százalékos ország, mélyen megosztott ország, és mégis Washingtonban minden szinten, a Fehér Házban, a Kongresszusban, az állami törvényhozásban majdnem 70 százalékban a republikánusok vannak többségben – tette hozzá a szakértő.

Pennsylvaniában 18 körzetet 13-5 arányban a republikánusok ellenőriznek, annak ellenére, hogy a regisztrált demokraták többsége 5 a 4-hez.

Az állam legfelsőbb bírósága, amely demokrata ellenőrzésű hétfőn kimondta, a jelenlegi határok ellentétesek az állam alkotmányával, és az idei választásra új térképet kell rajzolni. Ezt a döntést támadták meg a republikánusok.

Csakhogy az ügyben döntő amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a pennsylvaniai republikánusok kérését, Pennsylvania-ban újrarajzolhatók az eddig a demokratákat hátrányosan érintő választókörzetek határai. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy a demokraták már az idei, félidős választásokon több mandátumot szerezzenek a kongresszusban. A Legfelsőbb Bíróság legközelebb tavasszal dönt a wisconsini választókerületek 2011-es meghatározása ügyében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »