USA–EU-vámháború kezdődik

USA–EU-vámháború kezdődik

Napokon belül, már október 18-án élesíti Amerika az európai termékeket sújtó büntetővámokat. A terméklista hosszú, és bár főként az Airbus gyártásában részt vevő országokat érinti, a szakmai szervezetek szerint a büntetővámok negatív hatását a szlovákiai élelmiszergyártók is megérzik.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a múlt héten hagyta jóvá, hogy Washington 7,5 milliárd dollár értékben importvámokat vessen ki európai árukra az Airbus repülőgépgyártónak nyújtott tiltott állami támogatások miatt. Az Egyesült Államok, valamint a Németországot, Franciaországot, NagyBritanniát és Spanyolországot képviselő Európai Bizottság között 2004 óta dúl ádáz vita a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az amerikai Boeing és az európai Airbus szubvencionálásáról. A WTO vitarendezési testülete tavaly májusban az Európai Uniót, idén áprilisban viszont az Egyesült Államokat marasztalta el.

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy október 18-tól vezeti be az engedélyezett büntetővámokat európai termékekre – közölte az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala még a múlt héten. A hivatal ennek megfelelően közzétette azt a listát, amelyen a 10, illetve 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtandó termékek szerepelnek. Az olívabogyótól kezdve az anorákokon, a borokon, a kekszeken, a sajtokon, a kagylókon és rákokon keresztül a repülőgépekig rengeteg európai árucikk, főleg tömegfogyasztási termék importját drágítja meg az amerikai kormányzat. Az első helyen természetesen az Airbus által gyártott repülőgépek szerepelnek, amelyekre 10 százalékos pótvámot vetnek ki az Egyesült Államokban. A többi, több mint 150 kategóriába besorolt terméket alapvetően az Airbusok gyártásában részt vevő négy országban – Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – állítják elő, ezeket 25 százalékos büntetővám fogja terhelni.

Bár főként francia, német, spanyol és brit érintettséget találni a listán, néhány termékcsoport esetében az összes uniós tagországnak, így Szlovákiának is számolnia kell a költségesebb, Amerikába irányuló szállítással. Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője szerint Szlovákia elsősorban az élelmiszeripar és az agrártermékek vonatkozásában érintett.

Több áru marad az uniós piacon

Egyaránt 25 százalékos pótlólagos vámmal kell számolni a sajtok és növényi sajtok, svájci és ementáli típusú sajtok, egyes sertéshúsok, sertéshúsból készült kolbászok, egyéb belsőségből és vérből készült készítmények, natúr és ízesített joghurtok, vajak esetében. Nem ússzák meg az egyes zöldség- és gyümölcsfélékből készült termékek sem.

Hírdetés

A közzétett lista alapján 25 százalékos büntetővám terheli majd a fagyasztott, előfőzött, párolt gyümölcsöket, a cseresznyét, barackot (kivéve a nektarint) és a belőlük készült termékeket, a cseresznyelét, a különféle zöldségleveket, kivéve a paradicsomból készült levet és sűrítményt, a ribizli- és bogyósgyümölcs-zselét, a körtét és körtelevet.

„Szlovákia tejet, tejtermékeket, lisztet, növényi olajokat, bort és élőállatokat is exportál az Egyesült Államokba. A kivitelünk azonban nem olyan nagy, hogy az súlyosabb érvágást okozna a hazai termelőknek”

– ismerte el Holéciová.

Szerinte sokkal nagyobb problémát jelent majd, hogy a német, olasz, francia, spanyol gyártók a nagyobb vámok miatt az USA helyett az uniós piacon próbálják majd meg értékesíteni a termékeiket. A szlovákiai üzletekben emiatt még több külföldi termék jelenhet meg, a hazai gyártókra még nagyobb nyomás nehezedik majd az árversenyben, miközben a bérköltségek kormányzati intézkedések miatti növekedése már most is rengeteg gondot okoz nekik.

A most bevezetett amerikai vámok ráadásul csak egy elnyúló vámháború első lépései lehetnek. Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa szerint az unió megállapodásra szeretne jutni az amerikai kormányzattal, semmint vámháborúba bonyolódjék.

(mi, TASR, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »