Urnás temetkezési hely nyílik Mátraverebély-Szentkúton

Urnás temetkezési hely nyílik Mátraverebély-Szentkúton

Elkészültek a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely Kálvária-kápolnájának felújítási tervei. A munkálatok előreláthatóan 2022-ben fejeződnek be. A kápolnához kapcsolódva kialakítanak egy 150 férőhelyes urnás temetkezési helyet is.

Várhatóan 2022-re készül el Borbás Péter építész tervei alapján a Kálvária-kápolna felújítása. A temetkezési helyekre előjegyzéseket csak a kápolna átadása után fogadnak el.

A kápolnát két dombormű díszíti majd, melyek Szent Mihály és Szent Rafael angyalt ábrázolják, Mátyássy László szobrászművész alkotásai. Noha a kápolna kivitelezése hosszabb folyamat, a szobrászművész munkái már elkészültek, és várják, hogy méltó helyükre kerülhessenek.

A szobrok a határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére nyert Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében (SKHU/1601/1.1/060 MONUMENTIS projekt) készülhettek el, amelynek köszönhetően a Csend Háza is felépül a nemzeti kegyhelyen.

Hírdetés

A „Partnerséget építünk” szlogen jegyében meghirdetett Európai Regionális Fejlesztési Alap-pályázat a szlovákiai, valamint a magyar ferences rendtartomány, ezen belül Szécsény, Mátraverebély-Szentkút, Fülek és Pozsony rendi kulturális örökségének turisztikai fejlesztésére irányult.

További információ a fejlesztési program honlapján olvasható.

Forrás: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Fotó: Lambert Attila; Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »