Úrnapja “C” év (2019)

Éhesek voltak

Jézus egy magányos helyre vonult apostolaival. A nép megtudta és utána ment. Ő szívesen fogadta őket, és beszélt nekik Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek nála, azokat meggyógyította. A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Bocsásd el a népet – figyelmeztették –, hogy a környékbeli falvakban és tanyákon szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt elhagyatott helyen vagyunk.” „Ti adjatok nekik enni”– válaszolta. „Csak öt kenyerünk és két haluk van”– mondták. – „El kell mennünk, hogy ennivalót vegyünk ennyi népnek”. Mintegy ötezer férfi volt ott. Akkor meghagyta tanítványainak: „Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban”. Úgy is tettek. Letelepedtek mindnyájan. Jézus pedig kezébe vette az öt kenyeret és a két halat. Föltekintett az égre, és megáldotta azokat. Majd megtörte, s tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze. Lk 9,11b-17 

Mottó: „Miután mindnyájan ettek és jóllaktak – Mikor van vége egy ünnepnek? S hogyan zárjuk le méltóan? Úrnapja a húsvéti ciklus méltó lezárása. Mintegy arra hívja fel a figyelmet, hogy mi az, ami maradandó az ünnepi ciklusból, sőt egész évben elkísér majd bennünket! Az az Oltáriszentség az, az eucharisztia. Az 52. eucharisztikus világkongresszus előtt ennek tudatosítása különös lelki gyümölccsel jár.

KENYÉRSZEGÉS

Hírdetés

Pedig az egész oly egyszerűen kezdődött! Az emberek egyszerűen éhesek voltak egy hosszú nap után. És akkoriban nem kísérték őket perecárusok, mint a zarándokhelyeken manapság… A tanítványok viszont úgy érezték, hogy a prédikációval befejezésével véget ért az ő küldetésük. Mentek volna, hogy kis közösségben költsék el szerény vacsorájukat, ha egyáltalán gondoltak rá előzőleg. A tömeg ellátása nem az ő gondjuk, gondolták. Kissé aggódtak, hogy Jézus esetleg belefelejtkezik a sok gyógyításba, és megfeledkezik arról, hogy kenyérrel is él az ember. Az apostol is. Jézus azonban nem tekintette befejezettnek az ünnepet. Egy felejthetetlen ráadást szánt a népnek. És a tanítványoknak leckét adott fel. Az ő dolguk volt, hogy a nagy ünnepség rendezetten zajoljon le. És lám, az egyszerű ékeztetés felejthetetlen ünneppé alakul át. Nem tömegünneppé! Jézus nem véletlenül ülteti le a népet ötvenesével. Ez volt a nép számára az optimális létszám, hogy mindnyájan bensőséges részvevői lehessenek a lakomának, nem perifériára szorult bámészkodók. Ám, hogy mégis tudatosítsa, hogy valójában mily sokan is voltak, azt, hogy nincs határa a közösségnek, azt a maradék étel megszámoltatásával biztosította a végén. Tizenkét kosárnyi maradt. Elég Izrael mind a tizenkét törzsének. Vagy a tizenkét hónapra a következő „Úrnapig”.

2019. JÚNIUS 23. ÚRNAPJA – „C” ÉV*

*Magyarországon vasárnap, határainkon kívül csütörtökön, május 20-án, ünnepeljük Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét!

 


Forrás:ulrichblog.wordpress.com
Tovább a cikkre »