Üres börtönöket hagy maga után Obama

50 év óta Barack Obama elnök lesz az első, akinek a hivatali ideje leteltével kevesebben lesznek szövetségi börtönökben, mint mikor elnökké választották. Bár kedden majd’ 80 elítéltnek adott kegyelmet, nem emiatt kezdtek kiürülni a fogházak: a demokrata elnök enyhébb büntetési irányelveket javasolt, mint elődei, vagy a most megválasztott Donald Trump.

Az elmúlt hetekben Barack Obama újabb 79 rabnak adott elnöki kegyelmet, hivatali ideje alatt már több mint ezer elítéltet oldozott fel idő előtt a büntetése végrehajtása alól. Bár a híradásokban emiatt sokszor vajszívűnek nevezi a távozó államfőt, valójában alig ment át rajta kérelem pozitív elbírálással elődeihez viszonyítva. A legutóbbi hat elnökből ötnél lényegesen keményebb volt. Idén hiába adott már ezernél is több kegyelmet, ha nyolc év alatt könyörtelen volt, ahogy arról korábban a Washington Post is írt.

Az elnök Fehér Házban töltött utolsó napjai alatt sem kockáztat igazán, ugyan sok kegyelmet oszt, a rizikós ügyeket meghagyja utódának. Nem bocsát meg például Edward Snowdennek, az NSA korábbi alkalmazottjának, aki az amerikai nemzetbiztonság kémkedéseiről rántotta le a leplet. Obama szerint a korábbi titkosszolgálati munkatársnak még ha a céljaival egyet is tud érteni, a módszereivel nem.

Viszont a szövetségi börtönökben mégis kevesebb rab lesz, mint mikor hivatalba lépett, ez pedig Lyndon B. Johnson 1969-es távozása óta nem fordult elő. Utóda, Richard M. Nixon viszont olyan körülményeket teremtett, hogy 50 évig a legtöbb elnöknek esélye sem volt a fogdák kiürítésére: háborút hirdetett a kábítószerek ellen, olyan szigorú törvényeket hozott, hogy szinte minden kábítószerrel kapcsolatos illegális tevékenységért több évnyi börtön járt.

Obama elnök ezt 2010-ben megpróbálta megváltoztatni, de a kongresszuson elbukott a törvényjavaslata. Eszerint a nem erőszakos kábítószeres bűncselekmények büntetési tételeit mérsékelték volna, és megpróbálta volna felszámolni a szegény fekete és a gazdag fehér drogfogyasztók büntetése közötti egyenlőtlenségeket. 

2013-ban más megoldást választott az elnök: Eric H. Holder Jr. szövetségi főügyész küldött egy feljegyzést az ország körzeti ügyészeinek. Ebben azt kérte tőlük, hogy a minimális büntetési tételű kábítószeres bűncselekmények ritkábban javasolják a bebörtönzést. Ez 25 százalékkal csökkentette a vádemelések számát. 

Obama a legtöbb kegyelmet is droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt bebörtönzött embereknek adta. Így távozásakor 2 százalékkal kevesebb rab maradt a rácsok mögött, mint mikor hivatalba lépett, írja a New York Times.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »