Uralkodnak a kemény mínuszok, ismét befagyott a szepességi vízesés

Uralkodnak a kemény mínuszok, ismét befagyott a szepességi vízesés

A Kassától másfél órányi, Iglótól mindössze tizenöt percnyi autóútra található település határában, a Hernád folyó mentén csobogó vízesés jéggé merevedett formája látván az ember azt hinné, hogy megállt az idő, mintha a természet visszafojtotta volna a lélegzetét. Varázslatról természetesen szó nincs, a vízesés a kemény fagyok miatt óriási jégfallá alakult át.

A Šikľavá skala nevű vízes az iglói járásbeli Galmus-fennsíkon, egész pontosan a Haraszt és Hernádmáté (Matejovce nad Hornádom) települések közti törés mentén rejtőzik. A vízesés az év túlnyomó részében a hegy odalából kilógó kőfalról zúdul a mélybe, de az igazán kemény mínuszok beálltakor gyönyörű, kisebb-nagyobb jégcsapsorozatból álló jégfallá, a helyiek megnevezése szerint afféle jégeséssé alakul át. Az elmúlt hetekben tapasztalt fogcsikorgató hidegnek köszönhetően idén is megtekinthető ez a ritka, de annál csodálatosabb természeti látványosság. A nagyjából 14 méter magas sziklafalról most mintegy harminc méteres szélességben nyúlnak a mélybe az óriási jégcsapok. Míg az elmúlt években viszonylag kevés helyen érték el a földet a jégcsapok, az elmúlt napokban tapasztalt, kimondottan hideg nappaloknak és éjszakáknak köszönhetően már most több helyen is óriási jégcsapok alakultak ki. A fokozatosan kialakuló jégfalak között már kisebb folyosók alakultak ki, látványuk valóban lenyűgöző.

Hírdetés

Akik szemügyre vennék a jégfalat, azoknak Kassa vagy Poprád felől a D1-es autópályán ajánlatos érkezniük. A D1-esről a szepesi vár és Görgő (Spišský Hrhov) település közötti kijáratnál kell letérni a 18-as számú főútra Nemessány (Nemešany) irányába, ahonnan Kolcsón (Klčov), Dománfalván (Domaňovce) és Szepesárkin (Jamník) áthaladva juthatnak el Haraszt településre. Míg a falu egyetlen vasúti hídjától egy autóval is járható keskeny földút vezet tovább egészen a vízesésig, a gépjárműveket ajánlatos a falu határában leparkolni. A vízesés innen mindössze 1,2 kilométerre található, de már az odavezető gyalogúton is a festői tájban, a magasba nyúló fenyőfák és a közelben hömpölygő Hernád látványában gyönyörködhetnek az ide érkezők.  

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »