Unortodox logika: a kormány szerint a jegybankelnöknek semmi köze a gazdaságpolitikához

Unortodox logika: a kormány szerint a jegybankelnöknek semmi köze a gazdaságpolitikához

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján szóbeli kérdést intézett Balczó Zoltán a pénzügyminiszterhez, amelyben arra volt kíváncsi, hogy a kormány változatlanul úgy gondolja-e, hogy a jegybank elnökének semmi köze a gazdaságpolitikához, a suszter maradjon a kaptafánál? Felidézte, Tállai András korábban azt mondta, Matolcsy György MNB-elnöknek nem feladata, hogy gazdaságpolitikára vonatkozó megállapításokat tegyen, így a kormánynak sem feladata, hogy ezeket értékelje. 

A Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, ő eddig úgy tudta, hogy a monetáris politika a gazdaságpolitika egyik eszköze, azt pedig a jegybank gyakorolja, így könnyű belátni, hogy az irányadó kamat megállapítása, vagy az euró árfolyamának befolyásolása közvetlen befolyással van a gazdaságra.

A magyar néppárt politikusa arról beszélt, hogy Matolcsy György friss elemzésében – miközben elismeri a kormány teljesítményét – több figyelmeztetést is megfogalmazott, amiből a következőket emelte ki:

  • Nem egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi.
  • 2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa mellé kerülünk.
  • Magyarország a régióhoz képest már a válság előtti években sem tudott javítani a bruttó államadósság terén.
  • Egy külső sokk esetén a magyar pénzügyi rendszer a legsebezhetőbb a régióban.
  • Hazánk helyzete több mint egy éve romlik.
  • Hírdetés

    Matolcsy György egyúttal azt is javasolta, hogy engedjék el a hiánytermelő a versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Balczó szerint ugyanakkor ez nem lesz könnyű, hiszen az oligarchákat etetni kell.

    Hogyan kívánják figyelembe venni a kritikus megállapításokat? Változatlanul úgy gondolják, hogy a jegybankelnöknek semmi köze a gazdaságpolitikához?

    – kérdezte ismét a jobbikos képviselő.

    Tállai András államtitkár válaszában elmondta, a Magyar Nemzeti Bank feladatait önálló törvény szabályozza, az úgynevezett jegybaktörvény rögzíti, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

    Közölte, ugyanezen törvény azt is előírja, hogy az MNB, valamint szerveinek tagjai – így például a jegybankelnök – a törvényben foglalt feladatainak végrehajtása és kötelességei teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a kormánytól, sem az Európai Központi Banktól és – néhány pénzügyi felügyelettel kapcsolatos kérdéstől eltekintve – az Európai Unió szerveitől, hivatalaitól sem. 

    Nemcsak az MNB független a kormánytól, hanem a kormány is független a jegybanktól. Ez alapján elmondható, hogy nem kötelessége és feladata  a kormánynak, hogy a jegybankelnök megállapításait értékelje, de a jegybanki függetlenségre tekintettel nem is lenne jogszerű és célszerű a véleményalkotás

    – mondta az államtitkár.

    Mindezek alapján kijelenthető, hogy a kormány továbbra sem hajlandó nemhogy megfogadni, hanem még kommentálni sem Matolcsy György jegybankelnök kritikus szavait. Ez aztán az unortodox gazdaságpolitika.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »