„Unokázós” bűnözőkön kattant a bilincs

„Unokázós” bűnözőkön kattant a bilincs

Két „unokázós” bűnözői csoportot fogott el a rendőrség, az egymástól függetlenül működő csapat idősektől csalt ki összesen 12,5 millió forintot.

Olyan bűnözőkre csaptak le állig felfegyverkezett rendőrök, akik idős emberektől csaltak ki több mint 12 millió forintot. A rendőrségi zsargonban „unokázásnak” nevezet módszerrel dolgoztak. Ennek lényege, hogy az elkövetők pénzt próbálnak kicsalni az idős sértettektől úgy, hogy bajban lévő rokonnak adják ki magukat. „Megígérik, hogy néhány nap múlva fognak jelentkezni ebben a témakörben, és valóban így is van, csak akkor már a pénzt akarják kicsalni a sértettektől. Az elkövetés során arra hivatkoznak, hogy a hozzátartozó bajban van, adott esetben elváltoztatják a hangot, és azt mondják, hogy nagymama, segíts, mert bajban vagyok, balesetet okoztam, rendőrségen vagyok, tartozásom van és bármilyen legendát ki tudnak erre találni. Attól függ, hogy a sértett miben lesz partner, és ezt követően azt kérik, hogy a lehető leghamarabb adják oda a pénzt” – magyarázta Tarcsa Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa.

A sértettek átlagéletkora 75-80 év volt, és általában 200-300 ezer forintot csaltak ki tőlük.

Országszerte 66 büntetőeljárást folytatnak ilyen ügyekben, és huszonhárman vannak emiatt előzetes letartóztatásban. Leginkább a fővárosban és a közeli megyékben tevékenykedett a most lekapcsolt két bűnbanda. „Ez egy nagyon jól szervezett bűnözői csoport, akiket sikerült elfognunk, nemcsak az elfogásuk, de maga a bűncselekményeknek a bizonyítása is nem egy egyszerű feladat. Az a problémánk, hogy az idős hölgyek nem emlékeznek már, nem tudják kategorikusan felismerni nekünk az elkövetőket, hiába adjuk a bűncselekményt követően oda a színes, nagy méretű fotókat, amikor tudjuk azt kategorikusan, hogy ő volt az elkövető, ő ment a pénzért, a nénik azt mondják, hogy talán ő volt, talán nem. Nagyon nehéz a bizonyítása” – mondta Aranyos Gábor, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

A rendőrség azt tanácsolja az egyedül élő időseknek, hogy ha ilyen telefonhívást kapnak, mindenképpen ellenőrizzék a hívás hitelességét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »