Ünnepség Fülekkovácsiban a Csemadok jubileuma alkalmából

A Fülekkovácsin átsuhanó autósok talán észre sem veszik, hogy néhány száz méterre a forgalmas országúttól áll a Szent László oltalmába ajánlott római katolikus templom. Ennek szépen gondozott, kőrisfákkal övezett  parkszerű kertjébe invitált augusztus 10-én a Csemadok Fülekkovácsi Alapszervezete a közművelődési szervezet megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából. 

A rendezvény meghökkentő címe, a Templomkerti ĺzParancsolat arról árulkodik, hogy a szervezők fiatalok voltak. A nagy múltú, de a közelmúltban teljesen megfiatalodott vezetőségű kovácsi alapszervezet szép példája annak, hogy a Csemadok meg tudja szólítani a gyakran bírált mai fiatalokat is.

A fülekkovácsi Csemadok-tagok az utóbbi időben a közeli Kurtányban született Mocsáry Lajos emlékének ápolásával, a regionális rendezvényeken rendszeresen szereplő éneklőcsoportjukkal, magyarországi kapcsolatteremtésekkel hívták fel magukra a felvidéki közösség figyelmét.

Hírdetés

A 70. évforduló méltatásával nyitotta meg a rendezvény műsorát a helyi vezetőség    tagja, Agócs Lívia pedagógus. Közművelődési és társadalmi szövetségünk múltjáról, küldetéséről, a felvidéki magyarság megmaradását szolgáló pótolhatatlan szerepéről  Galcsik Károly, a Nógrádi Területi Választmány titkára beszélt ünnepi köszöntőjében. Az ő kezéből vehették át a munkálkodásukat elismerő okleveleket azok a  kovácsi tagok, akik márciusiban az érsekújvári központi ünnepségen nem  tudtak megjelenni.

Köztük volt a 91 éves Telek Lajos, a helyi szervezet alapítója is. Ma is aktív vezetőségi tagként, illetve a területi választmány tagjaként részesült elismerésben Gál Veronika. Az ünnepi megemlékezést követő kultúrműsorban népdalcsokrokkal kedveskedtek a régióból érkezett vendégek: a ságújfalusi és a csákányházi éneklőcsoportok, valamint Szatmáry Zoltán Terbelédből. Természetesen felhangzottak a nógrádi palóc népdalok a helybeli Mezeicsokor tagjainak ajkán is.

Szabadtéri Csemadok-rendezvény persze elképzelhetetlen megvendégelés nélkül. Itt is sütöttek, főztek, kínálták a jobbnál jobb falatokat. Kelendő volt a „kelett“, a kelt tésztából készült túrós és mákos kalács.

Agócs Erika, Agócs Lívia, Gál Veronika és társaik kitettek magukért, hiszen mindaz, amit a meghívón ígértek, maradéktalanul megvalósult, a fülekkovácsiak és vendégeik, „kedves barátaik, hangulatos, kellemes napot töltöttek együtt”. A Csemadok Területi Választmánya megjelent tagjai nevében annyit tennék hozzá, hogy napjainkban a közösségépítés „a mi munkánk, és nem is kevés”!


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »