Ünnepi üzenetet tett közzé Johannis Besszarábia és a Román Királyság egyesülésének 100. évfordulója alkalmából

Ünnepi üzenetet tett közzé Johannis Besszarábia és a Román Királyság egyesülésének 100. évfordulója alkalmából

Klaus Johannis államfő ünnepi üzenetet tett közzé Besszarábia és a Román Királyság egyesülésének századik évfordulója alkalmából.

Az elnök felidézi, hogy a román kormány demokratizálódásra és gazdasági reformra tett 1917-es ígéreteit tartva szem előtt, az 1918. március 27-ei egyesülés Besszarábia számára vonzó alternatívát jelentett a jövőre nézve a bolsevizálódás sötét kilátásaival szemben.

Hírdetés

Johannis kifejti üzenetében: az elmúlt másfél évszázadban Románia által véghezvitt nagy megvalósításokban az a közös elem, hogy mindegyik az Európa által felmutatott irányvonalat követte, és a társadalom minden esetben a nyugati humanista értékekkel azonosult. „Így történt a nagy háború éveiben is, így történt a nagy egyesülés évében is, ami Besszarábia és Románia egyesülésével vette kezdetét” – mondta Iohannis.

Az államfő kijelenti üzenetében: napjainkban a Moldovai Köztársaság európai felzárkózása jelenti a közös célt, és ennek érdekében Románia állandó támogatást nyújt keleti szomszédjának diplomáciai, anyagi és technikai téren. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »