Ünnepi szentmisén emlékeztek Márton Áronra szülőfalujában születése 120. évfordulóján

Ünnepi szentmisén emlékeztek Márton Áron erdélyi római katolikus püspökre szülőfalujában, Csíkszentdomokoson a püspök születésének 120. évfordulóján.

Magyar Menedék - Tepe

A szentbeszédet mondó Jakubinyi György gyulafehérvári érsek felidézte, hogy Márton Áront talán II. János Pál pápa jellemezte a legtalálóbban, amikor 1980-ban, a püspök nyugdíjba vonulási kérelmét jóváhagyó táviratában “az úr legteljesebb, legkifogástalanabb szolgájának” nevezte.

Jakubinyi György felolvasta a teljes táviratot, amelyet a szokásjogtól eltérően nem a vatikáni kancelláriát vezető bíboros, hanem maga II. János Pál pápa küldött a nyugdíjazását hatodik alkalommal kérő megbetegedett, legyengült püspöknek. Az érsek prédikációjában azt is megemlítette, hogy Márton Áron a Pannóniában született Szent Mártontól vette latin nyelvű püspöki jelmondatát (Non recuso laborem), amely azt is jelenti: “nem utasítom el a munkát”, de azt is: “nem utasítom el a szenvedést”. “Márton Áron mindkettőt vállalta” – állapította meg a püspök hivatali utódja.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »