Ünnepel két német szakszervezet: elérték, hogy holnap is zárva legyenek a boltok

Ünnepel két német szakszervezet: elérték, hogy holnap is zárva legyenek a boltok

Miközben Magyarországon a baloldal a vasárnapi nyitvatartás mellett kampányol, a német szakszervezetek még azon a kevés vasárnapon is bezárnák az üzleteket, amikor azoknál valamilyen közelgő ünnep vagy rendezvény alkalmából indokoltan költhetnék pénzüket az emberek – írja a mandiner.hu.

Németországban jelenleg akkor lehet kinyitni vasárnap is, ha azt egy-egy közelgő ünnep vagy a közelben lévő nagyobb rendezvény indokolja, az időpontokról a városi kereskedelmi kamara, az önkormányzat és a kereskedők szoktak megegyezni.

Frankfurtban 2016-ra négy ilyen napot jelöltek ki, ám a ver.di nevű szakszervezet a Katolikus Munkavállalói Mozgalommal karöltve kiharcolta, hogy ebből a négyből is elvegyenek egyet.

A két szervezet a bírósághoz fordult, mert úgy vélték, a zenei kiállítás, melyre hivatkozva kinyitottak volna az üzletek, nem megfelelő hivatkozási alap.
 
A frankfurti közigazgatási bíróság elutasította a keresetet, a kasseli székhelyű tartományi közigazgatási táblabíróság azonban úgy döntött, a szakszervezeteknek van igaza, mert nem valószínű, hogy a zenei kiállítás látogatói tíz kilométert utaznának mondjuk a kiállítás helyszínétől tíz kilométerre lévő a NordWestZentrum nevű plázába.
 
A szakszervezetek ünnepelék a döntést, a pláza vezetője viszont ámokfutásról és az emberek terrorizálásáról beszélt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »