Ünnep Kárpátalján: Átadták a felújított 800 éves templomot Palágykomorócon

Ünnep Kárpátalján: Átadták a felújított 800 éves templomot Palágykomorócon

A felújítási munkák befejeztével július 15-én adták át Palágykomoróc templomát, mely középkori egyházi építészetünk kiemelkedő példája.

A 13. és 14. század fordulóján épült, majd a 15. század folyamán átépített, már a 16. században a reformátusok használatába került templomot a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában újították fel, magyarországi támogatás felhasználásával. A felújítási munkák már 2006-ban elkezdődtek, legnagyobb részük az elmúlt öt évben zajlott.

Az átadó ünnepségen jelen volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a hálaadó istentiszteleten mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetünk akkor maradhat csak fenn, ha közösségei képesek a múltjukat, hagyományaikat ápolni és hitüket megőrizni. Hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy a 800 éves palágykomoróci templom eredeti szépségében újult meg, szolgálva az erős helyi református közösséget.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a palágykomoróci templom belsejében a restaurátorok igen értékes freskókat és számos építészeti emléket tártak fel.

Kovács Attila, a 220 hívet számláló palágykomoróci református gyülekezet lelkipásztora igehirdetésében az összefogás fontosságát kiemelve arra emlékeztetett, hogy Kárpátalja egyik legértékesebb templomának felújításán a kárpátaljai szakemberek mellett magyarországi építészek és marosvásárhelyi restaurátorok fáradoztak.

* * *

Hírdetés

Az ungvári járásban, a szlovák határnál fekvő Palágykomoróc temploma középkori egyházi építészetünk kiemelkedő példája. Ma már ritkán látható román kori, ikerablakos tornya a közelben lévő csarodai, nagytoronyai és bodrogszentesi templomokkal rokonítja.

A felújítás előtti feltárás során belső terében értékes falfestmények kerültek elő, melyek közül a két legérdekesebb a Szent László-legenda, illetve Krisztus pokolra szállásának ábrázolása. A nyugati karzat északi oldalánál, a 19. századi karzattoldásban a padozat átbontásával vált láthatóvá az északi falon lévő, egész alakos női szentet ábrázoló falképrészlet.

A régészeti munkák során az altemplomban két kripta is előkerült. Ezek egyikében Szalay Ferenc kisvárdai várkapitány, Bereg megyei főispán nyugszik, míg a másikban a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Buttler János gróf alussza örök álmát.

Mindezek mellett a felújítás során sor került a homlokzat és a belső tér teljes helyreállítására, a hajópadló felújítására, a bélletes román kori kapu fölé pedig hajlított, edzett üvegből készült tető került, mely a kapuzat eredeti festését és gyenge kőanyagát óvja az időjárás viszontagságaitól.

Forrás: Rómerterv.hu

Fotó: Mudrák Attila, Szarvas Péter/Teleki László Alapítvány; Nemes János/MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »