Uniós támogatás Magyarországnak: segély vagy kártérítés?

A nyugati médiában egyre gyakrabban olvashatjuk, hogy a keleti tagállamok mennyire hálátlanok, mert csak zsebre vágják az Uniós „mannát”, de ha szolidaritásról van szó, akkor nem hajlandók fogadni a nyugatra beözönlött menekülteket a kiszámolt kvóták alapján. Kialakult a kép, hogy minden nyugati tagállam duplán szolidáris (egyrészt a menekültekkel, másrészt a keletiekkel a nekik juttatott „segélyek” miatt), a keletiek ezzel szemben hálátlanok, mert nem hajlandók menekülteket fogadni, ugyanakkor a magas korrupció miatt elherdálják a nyugatiak által ide osztott segélyt. Legalábbis ezzel magyarázzák, hogy miért szakadnak le egyre gyorsabb ütemben gazdaságilag a keletiek a nyugatiaktól.

Ezzel szemben Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy az Uniós támogatás nekünk jár, az nem segély és a menekültek fogadásáról is azért nem beszélhetünk, mert egyrészt ha el is fogadnánk a kvótát, az semmit nem old meg, mert minden nap tízezresével jönnek újabb menekültek, akiket szintén fogadni kellene vég nélkül, másrészt olyan biztonsági kockázattal jár, aminek egy felelős politikai vezető nem teheti ki országa állampolgárait.

Akkor kinek van igaza? Kezdjük azzal, hogy mi is az az Uniós támogatás. Évente kb. 4 milliárd €-ról beszélünk, amit az Unió nekünk folyósít, illetve részben az itt működő multinacionális vállalatoknak. Persze ebből még lejön, amit mi is befizetünk a közös kasszába, az IMF-nek, stb., de azt most hagyjuk. Szintén kb. ekkora összegre, 4 milliárd €-ra teszik azt az összeget is, amit az olcsón elprivatizált, eladott magyar vállalatok és az olcsó munkaerő miatt idetelepült vállalatok külföldi tulajdonosai innen kivisznek profitként más nyugati országba (offshore, adóoptimalizálás, stb.). Az csak hab a tortán, hogy az Uniós kárpótlást a nyugati polgárok fizetik, az innen kivitt profit pedig csak néhány nyugati nagytőkés pénztárcáját dagasztja, de ez nem a mi problémánk. Ezek alapján már érthető, hogy az egy főre jutó magyar GDP 1995-ben 6.700 € volt, ez 2004-ben 9.400-ra emelkedett, amikor pedig megérkezett az Uniós manna, 2014-ben elérte a 10.500 €-t. Vagyis az Uniós mannának köszönhetően az egy főre jutó magyar GDP összesen 1.100 €-val emelkedett 10 éve alatt! Az Unió előtti 10 évben pedig több, mint a duplájával, 2.700 €-val! Erre is megvan a magyarázat, hát a magyar korrupció, ami az Unió előtt nem volt, utána hirtelen megugrott, és persze csak az Orbán kormány idején, és akkor is csak a magyar tulajdonú cégek között. Nem sántít egy kicsit ez az eszmefuttatás?

Ha valaki még mindig bedől ennek a szemfényvesztésnek, akkor hallgassa Jávor Benedeket, a PM Európa Parlamenti képviselőjét, aki román mintára Korrupció ellenes ügyészséget szeretne létrehozni Magyarországon. Egy szót a román helyzetről. Már az Index újság is valószínűnek tartja (!), hogy a román korrupció ellenes ügyészséget Amerikából mozgatják valószínűleg azért, hogy szervilis politikai vezetőséget neveljenek ki Bukarestben, mivel ha az amerikai hadsereg megerősíti pozícióit Romániában, ne legyen, aki szembeszáll velük. Románia, mint NATO tagállam, a Fekete-tengeri orosz szomszédság miatt kell nekik. Az Index tanúsága szerint a román 42 megyei tanácselnökből már 30-at elvitt bilincsben a szervezet. Köszönjük, de ezt ne kívánjuk Magyarországnak, kedves Jávor úr. Ugye a korrupció nem azért probléma Önnek, mert most már nem csak az osztrák Strabag, a francia Colas és társai nyerik a közbeszerzéseket, mint korábban?

 Végül gondolkodjunk el azon, hogy az Unió milyen jövő elé néz. Egyre erősebbek azok a hangok, melyek az Unió végét jósolják történetesen a migráns válság miatt mondván, hogy a keletiek nem szolidárisak, ezért nem érdemlik meg a nyugati mannát, zárjuk ki őket. Valószínűbb azonban, hogy a keleti országokra elsősorban azért volt szüksége az Uniónak, mert olcsó munkaerőt szolgáltatott a nyugati országoknak, földrajzilag viszonylag közel. Most, hogy több, mint egy millió olcsó munkaerő érkezett meg a nyugati országokba, nincs tovább szükség a keleti munkaerőre. Tehát akár ki is léphetnek az Unióból, főleg, ha elutasítják a lehetőségét, hogy területükön is rendelkezésre álljon a még olcsóbb munkaerő. Ez a rendszer tiszta matek, meglátjuk mi lesz a végeredmény.

The post Uniós támogatás Magyarországnak: segély vagy kártérítés? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »