Uniós szolidaritás egy kicsit másképp: Bulgáriában 261, Luxemburgban 1999 euró a minimálbér

Uniós szolidaritás egy kicsit másképp: Bulgáriában 261, Luxemburgban 1999 euró a minimálbér

Az Európai Unió 28 tagállama közül 2018-tól 22-ben létezik a minimálbér intézménye. Kivételt csak Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország képez.

Az Eurostat ma megjelent jelentésében rámutatott az egyes tagországok minimálbérei közti különbségekre. Ami a keleti tagállamoknál 500 euró körül mozog, az észak-nyugaton meghaladja az ezer eurót is.

A lengyeleknél magasabb a minimálbér, mint Szlovákiában

A legalacsonyabb minimálbérrel Bulgária rendelkezik, itt 261 euróban határozták meg az alsó határt. Őket követik a litvánok (400 euró), románok (408 euró) és a lettek (430 euró). A sor másik végéről nézve Luxemburg tarol a maga 1999 (!) eurós minimálbérével, utánuk következnek a sorban az írek (1614 euró) és a hollandok (1578 euró).

Szlovákiában a minimálbér 480 euró, Csehországban 478, Magyarországon 445, Lengyelországban pedig 503.

Az Eurostat jelentésében összeveti az európai minimálbéreket az amerikaival – náluk átszámítva dollárról 1048 euró az alkalmazottaknak járó minimum.

Az Eurostat szerint kisebbek az egyes tagországok közti eltérések, hogy figyelembe vesszük az árszínvonalat is. Ha így számoljuk, akkor Luxemburgban körülbelül 8-szor nagyobb minimálbér, mint Bulgáriában, viszont a felvásárlóerő tekintetében csak háromszor nagyobb a kettő közti különbség.

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Körkép.sk

Nyitókép: europeanceo.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »