Uniós segítséggel hozná be a lemaradást Karácsony Gergely

Uniós segítséggel hozná be a lemaradást Karácsony Gergely

Közvetlen forrásokért lobbizott Brüsszelben Budapest főpolgármestere a varsói, pozsonyi és prágai kollégájával együtt. Karácsony Gergely a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a szociális problémák kezeléséhez kért pénzt.

A tizennégy európai főpolgármester által alapított Szabad Városok Szövetsége a napokban írt levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, akitől közvetlen támogatásokat kérnek. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az Euronews brüsszeli stúdiójának vendégeként mondta el, hogy milyen célok érdekében akarják megkerülni a kormányaikat.

“Ha az EU partnereket keres azokban a városokban, amelyek Európa-pártiak, és szembemennek az európaellenes kelet-európai árral, akkor fontos szövetségeseket talál bennünk, hiszen mi épp a klímaváltozás elleni küzdelem és a szociális problémák kezelése érdekében szeretnénk forrásokat találni” – mondta Karácsony Gergely.

Hírdetés

Ezek a pénzek a Zöld Fordulat nevű környezetvédelmi alapból érkezhetnének – tette hozzá. “Abban bízom, hogy az a küzdelmünk, hogy a városok az uniós Green New Deal klímavédelmi programban közvetlenül forrásokhoz juthassanak, nem ellentétes a kormány szándékaival, hiszen ezek több forrást is jelenthetnek. A klímaváltozás elleni harcban ugyanis a mi városaink nagyon le vannak maradva” – fejtette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy nem politikai állásfoglalást várnak az Európai Unió vezetésétől. Nem arra hívják az EU-t, hogy a belpolitikai vitáinkban egyik vagy másik oldalra álljon, de álláspontjuk szerint azzal a helyzettel kezdeni kell valamit, hogy bizonyos kormányok blokkolják az EU döntéseit, konstruktív helyett destruktív vitákat folytatnak, míg vannak városok, amelyek pro-európai politikát folytatnak és osztoznak a legfontosabb célkitűzésekben. Az EU mostani döntéshozatala viszont az ellenfeleket inkább támogatja, mint a potenciális szövetségeseket. Erre valamilyen választ kell adni, és a városok közvetlen támogatása egy ilyen válasz – fejtette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester szóvá tette, hogy a kormány még nem kezdeményezett egyeztetéseket azokról a fejlesztésekről, amelyeket a következő hétéves uniós költségvetési ciklus keretében Budapesten, illetve a központi régióban tervez megvalósítani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »